Zavřít reklamu

Apple A8XSpoločnosť Imagination Technologies včera predstavila novú generáciu grafických čipov PowerVR a potvrdilo sa, že tohtoročné iOS zariadenia obsahujú grafické čipy PowerVR Series6 XT, ktoré boli predstavené len začiatkom roku. V závislosti od toho, či išlo o iPhone alebo iPad, sme sa dopočuli, že iPad Air 2 má obsahovať šesťjadrový grafický čip. Ukazuje sa však, že grafický čip v najnovšom iPade je ešte výkonnejší a dokonca disponuje až 8 jadrami, pričom sa jedná o mierne upravenú verziu bežného štvorjadrového čipu, ktorý bol použitý v iPhone. Vzhľadom k úzkemu vzťahu medzi Apple a Imagination Technologies však vyrobenie 8-jadrového čipu nerobilo žiadny problém.

Zaujímavosť odhalil AnandTech, ktorý rozobral do detailu rozloženie SoC Apple A8X, ktorý pozostáva z trojjadrového matematického procesoru a ako sa ukázalo, z osemjadrového grafického procesoru. Uňho to vyzerá, že sa jedná o modifikovaný variant PowerVR GX6450, ktorý je väčší, než 6-jadrový grafický čip GX6650 zo série. Prekvapením však je, že je grafický čip postavený na štvorjadrovom modeli, čomu nasvedčuje veľká podobnosť medzi nimi. V podstate tak vo vnútri iPadu nájdeme dva štvorjadrové čipy, ktoré sú spojené do jedného osemjadrového čipu. Takáto úprava grafického čipu nerobila Applu žiadne problémy a to hneď z dvoch dôvodov.

V prvom rade to umožňuje licencia medzi Apple a Imagination Technologies, ktorá vraví o tom, že si Apple môže upraviť grafické čipy podľa svojej potreby. V druhom rade je Apple kľúčovým investorom spoločnosti vyrábajúcej grafiky a tak má Apple predčasný prístup k plánom Imagination Technologies. To bohate vysvetľuje, prečo sa podarilo vytvoriť upravený čip už 9 mesiacov po predstavení celej série čipov. U procesoru bola tiež zaznamenaná zmena v rozmeroch. SoC Apple A8X má rozmer 128 mm2, čo predstavuje menší nárast oproti Apple A6X, ktorý mal veľkosť 123 mm2.

Apple A8X Chipworks
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.