Zavřít reklamu

Imagine-a-battery-for-your-phone-that-will-charge-to-70-full-in-two-minutes-and-last-for-20-yearsPředstavte si baterii uvnitř vašeho iPhonu, která se nabije na 70% za neuvěřitelné 2 minuty a nyní si ještě představte, že tato baterie vydrží 20 let, než ztratí svojí kapacitu. To jsou jedny z hlavních přednosti nových lithium-iontových bateríí, které jsou vyvíjeny na Nanyang Technology University v Singapuru. Extrémně rychlé nabití a dlouhá životnost baterie je umožna především díky urychleným chemickým reakcím uvnitř článku.

Namísto grafitové anody je zde použit oxit titančitý. To umožňuje, že baterie nabízí 10 000 cyklů, zatímco nýnější baterie nabízí 500 cyklů. Další výhodou těchto článků jsou jejich nízké náklady na výrobu. Materiál se přirozeně vyskytuje v půdě a je běžně používán v potravinářském průmyslu nebo jako přídavek v opalovacích krémech. Konverze oxidu titánčitého do tenkých nanotrubiček – tisíckrát tenčích než půrměr lidského vlasu, umožňuje rychlou chemickou reakci.

Nové články by mohly být uvedeny na trh již v roce 2016 a podle odhadů vydělají 23,4 bilionů dolarů za dva roky. Baterie by pak měly být použity zejména v mobilních telefonech a dalších menších zařízeních. Pro nás jako spotřebitele je to samozřejmě výborná zpráva, jelikož baterie jsou auktuálně největším problém smartphonů.

NTU Assoc Prof Chen Xiaodong with research fellow Tang Yuxin and PhD student Deng Jiyang
Tým na NTU, který pracuje na novém článku

*Zdroj phonearena.com

Dnes nejčtenější

.