Zavřít reklamu

The-steve-jobs-memory-of-silenceSteve Jobs byl obrovská osobnost. Nejen, že dokázal řídit jednu z největších firem světa, ale také měl neuvěřitelné charisma. Dokázal se smysluplně vyjádřit snad ke všem tématům – jen si pusťte jakýkoli rozhovor, ve kterém se Steve trochu rozpovídává o životě. Nejspíše budete okouzleni, tak jako já. Dne 5. října/októbra 2014 to byly přesně tři roky od chvíle, co Steve Jobs po dlouhém a odvážném výkonu prohrál svůj dlouhodobý boj s rakovinou. Pojďme si tedy připomenout jeho deset nezapomenutelných výroků, na které lidstvo bude vzpomínat ještě po spoustu dalších let.

1) „Kreativita spočívá ve spojování věcí. Když se zeptáte kreativních lidí na to, jak něco dokázali, tak se cítí trochu vinni, protože to vlastně nevytvořili, oni to prostě viděli. Po chvíli jim to připadalo jasné.”

2) „Je opravdu těžké navrhovat produkty pro určité skupiny lidí. Často se stává, že lidi neví, co chtějí, dokud jim to neukážete.”

3) „Pamatováním na to, že jednou umřete, je ta nejlepší cesta (kterou znám), abyste se vyhnuli myšlenkám na to, že máte co ztratit. Už teď jste nazí. Není tedy žádný důvod k tomu, aby jste nenásledovali svá srdce.”

4) „Buďte měřítkem kvality. Někteří lidé nejsou zvyklí na prostředí, kde je očekávána dokonalost.”

5) „Nemůžete spojovat tečky koukáním se dopředu; můžete je spojovat pouze koukáním se dozadu. Takže musíte doufat, že se tyto tečky jednou v budoucnosti nějak spojí. Musíte věřit v něco – vaší odvahu, osud, život, karmu, cokoliv. Tento postup mě nikdy nezklamal, a vytvořil v mém životě rozdíly.”

6) „Vaše práce bude jednou z velké části naplňovat váš život, a tak jediná cesta, jak být opravdu spokojený, je dělat to, čemu věříte, že je skvělá práce. Jedinou cestou, jak dělat skvělou práci, je milovat to, co děláte. Pokud jste to ještě nenašli, hledejte. Nepřestaňte. Až to najdete, tak vám to vaše srdce dá najevo. Jako každý skvělý vztah i tento bude s přibývajícími roky lepší a lepší. Takže hledejte, dokud to nenajdete. Nepřestaňte.”

7) „Nemám zájem být nejbohatším člověkem na hřbitově… Chci v noci usínat s tím, že jsem udělal něco báječného… Na tom mi záleží.”

8) „Když mi bylo sedmnáct, objevil jsem citát, který zněl asi takto: „Jestliže budeš každý den žít tak, jako kdyby byl tvůj poslední, jednoho dne to bude určitě pravda.“ Zapůsobilo to na mě a od té doby, po třiatřicet let, se každé ráno podívám do zrcadla a ptám se sám sebe: „Kdyby byl dnešní den v mém životě poslední, chtěl bych dělat to, co se dnes chystám dělat?“ A jakmile po mnoho dní za sebou zněla odpověď „ne“, věděl jsem, že musím něco změnit.”

9) „Vyhazov z Apple byl jednou z nejlepších věcí, která se mi kdy přihodila. Tu težkost úspěchu vystřídala lehkost pocitu toho, že jsem znovu začátečník. To mě osvobodilo a posunulo k jedné z nejkreativnějších period mého života.”

10) „Myslím, že pokud uděláte něco, co nakonec dopadne dobře, měli byste udělat něco dalšího báječného, něměli byste s tím dlouho otálet. Jen přijďte na to, co je to další.”

Dnes nejčtenější

.