Zavřít reklamu

Jsem poměrně konzervativní člověk, miloval jsme svůj stařičký PowerBook a od doby, kdy jsme se dostal k OS X jsem aktualizoval vlastně jen dvakrát. Poprvé to bylo z OS X 10.4.11 Tiger na OS X 10.5 Leopard a později na Snow Leopard. Nikdy nezapomenu slova Steva Jobse, který uváděl, že Snow Leopard je nejvíce odladěný operační systém, který kdy Apple vydal. Přece jen když  někdo vymaže z operačního systému desítky tisíc řádků kódu, které nebyl potřeba, odstraní podporu pro zastaralé PPC procesory a dokáže nabídnout všechny funkce, které potřebujete, nemáte důvod mu nevěřit.

Když jsme na WWDC poprvé viděl novou verzi OS X Mavericks, říkal jsme si, že s přechodem ještě vydrží. Apple mě však během poslední prezentace dokázal přesvědčit. Přesvědčil mě tím, že kromě nových vylepšení a funkcí nabízí také vyšší využití mého stroje, který Snow Leopard značně brzdí. Pokud mi někdo nabídne o hodinu delší výdrž na baterii u počítače, který již mám doma jen díky tomu, že si nainstaluju software, který je navíc zdarma, upřímně není nad čím váhat.

overview_whats_new

Když však vidíte, jak jsou veškeré funkce propojeny a vzájemně spolu souvisí tak, aby bylo možné okamžitě pokračovat v práci, překvapiví vás i u společnosti jako je Apple, jak významný uživatelský zážitek vám nový operační systém přináší. Apple totiž nenabízí nové funkce, nenabízí lepší výkon, nabízí pomoc, pomoc pro běžné uživatele, kterým má systém sám nabízet další možnosti. Operační systém v roce 2013 je pro běžného uživatele pouhým prostředkem, který mu umožňuje pracovat s informacemi a daty.

Nevnímáme jeho prostředí, nevnímáme jeho jednotlivé funkce nebo vestavěné aplikace, vnímáme možnosti, které nám při práci s daty nabízí. Pokud otevřete knihu a začnete číst o Fiji a systém vám Fiji automaticky ukáže na mapě a dalším kliknutím pak již objednáváte letenku, máte pocit že pro vás počítač a samotný systém něco dělají, snaží se vám pomoci a být o krok před vámi. Nenabízí vám miliony nových aplikací nebo funkcí, nabízí vám pomoc, kterou můžete nebo nemusíte využívat.

Osobně jsem tedy v OS X 10.9 Mavericks  nenašel jen další aktualizaci, ale také pomocníka a partnera, který mi poslouží jako průvodce při práci s daty, na kterých mi záleží a které jsou tou pravou hodnotou, které naše počítače obsahují. Jdu se tedy naposledy podívat na možnost editovat obrázky přímo podle pixelů v Preview, jdu si naposledy prohlédnout maily seřazené tak jak jsem je roky vídal a jdu kliknout na bílou ikonku, ve které přichází nový pomocník, nikoli operační systém. Pomocník, který dokáže nejen využít, ale dokonce zvednout výkon mého stroje a zároveň zvýšit i ten můj výkon tím, že mě ukáže nové cesty a možnosti.

 

Dnes nejčtenější

.