Zavřít reklamu

Ekonomika Kalifornská spoločnosť Apple je známa tým, že má svoje peniaze rozmiestnené v bankách po celom svete. Konkrétne by sa malo jednať o sumu 138 miliárd amerických dolárov, čo je pochopiteľne čiastka, ktorú si dokáže len málokto z nás predstaviť. Americký senát sa preto snaží nalákať Apple na rôzne legislatívy len preto, aby sa peniaze Applu ocitli v bankách na území USA a nie inde po svete.

Celý americký senát údajne rokuje o rôznych legislatívach, ktoré by dávali gigantickým spoločnostiam ako Apple či Google možnosť daňovej prestávky, pokiaľ budú peniaze takýchto spoločností uložené v amerických bankách. Peniaze Applu a Googlu v amerických bankách by mohli pomôcť senátu k dobudovaniu federálnych infraštruktúr a taktiež by výrazne pomohli celkovej ekonomike krajiny. Očakáva sa, že do konca augusta/srpna tohto roku dôjdu peniaze uschované vo federálnom fonde na podporu projektov. Menšinový vodca amerického senátu Mitch McConnell povedal, že myšlienka akýchsi daňových prázdnin pre tieto spoločnosti bola prerokovaná s republikánmi s pozitívnym ohlasom. Podobne sa rozhovoru o tejto novej legislatíve podrobili aj Harry Reid a Rand Paul.

Navrhovaný plán však ešte nie je ani zďaleka schválený a uzákonený, no pôvodné znenie hovorí o daňových prázdninách, ktoré by mali týmto spoločnostiam znížiť dane z dosiahnutých ziskov na takú mieru, aby bolo pre ne lákavé preniesť si svoje úspory do amerických bánk. Americké spoločnosti môžu držať svoje peniaze v zahraničných bankách ako dlho chcú, no pokiaľ by sa teraz rozhodli svoje úspory preniesť do USA, museli by zaplatiť daň vo výške až 35% z celkovej hodnoty peňazí,ktoré chcú preniesť. Americký senát už podobnú legislatívu schválil v roku 2004, kedy si až stovka amerických spoločností preniesla svoje peniaze do amerických bánk s daňou len 5,35%.

iMoney

Dnes nejčtenější

.