Zavřít reklamu

l15325-tesla-motors-logo-44198 Společnost Tesla Motors vydala na svém oficiálním blogu prohlášení, ve kterém dává k dispozici veškeré své patenty s tím, že nebude žalovat nikoho, kdo je v dobré víře využije. Jedná se o bezprecedentní krok, který lze srovnat pouze s tím, když v 50. letech minulého století poskytlo Volvo k dispozici své patenty na bezpečnostní pásy. Elon Musk, CEO Tesla Motors prohlásil, že Tesla nebude žalovat nikoho, kdo využije patenty v dobré víře a právě pojem dobrá víra je klíčový.

Jde totiž o to, že Musk doufá v rozšíření elektromobilního průmyslu a patenty poskytuje celá společnost s tím, že mají pomoci v rozvoji tohoto automobilového segmetu, nikoli ke kopírování samotného Tesla Motors. Kromě toho Musk také uvedl, že patenty nejsou hlavní majetkem společnosti, tím jsou totiž inženýři, kteří inovují a vytvářejí novinky. Automobilové weby již spekulují, co se za tímto krokem ukrývá, zda je to povedené PR nebo se jedná o záchranou akci. Tesla Motors totiž až doposud vyvíjí především velmi drahé vozy a největší očekávání co se zisků týká tkví v 3. generaci levného elektromobilu přezdívaného Model E. Pokud by se tento model neuchytil a nedokázal zajistit společnosti obrovské příjmy, stane se z Tesla Motors v podstatě továrna na baterie a bude potřebovat odbyt. Právě ten by mhly zajistit společnosti, které se chopí patentů.

Nás však na tomto kroku nejvíce uchvátila samotná myšlenka, co kdyby Apple nebo Samsung, Google, Microsoft nebo zkrátka jakýkoli jiný gigant uvolnili svoje patenty pro konkurenční společnosti. Dokázalo by to trhu pomoci nebo by to ostatní hráči na trhu jen zneužili ve svůj prospěch a zastavil by se pokrok? Co si o tomto kroku myslíte vy? Zapomínat nesmíme pak ani na to, že CEO Tesla potvrdil jednání s Applem.

steve-wozniak-tesla-model-x

*Zdroj: hybrid.cz

Dnes nejčtenější

.