Zavřít reklamu

Pokud se nepotvrdí možnost, že byl Dr. Dre tak mimo, že uvěřil zprávám které během noci obletěly svět a sám uvěřil tomu, že prodal společnost Beats Applu, je již na 99% jasné, že Apple koupil Beats. Jedná se o největší akvizici kterou kdy společnost udělala. Utratit tři miliardy dolarů není zrovna málo ani pro tak velkou společnost jako je Apple a kromě toho, že musíme pochválit Dr. Dreho za to, jak geniálním obchodníkem je, musíme se začít ptát, proč proboha koupil Apple zrovna Beats.

Apple dělá čas od času menší akvizice, ovšem kupuje technologické společnosti, které mají patenty, technologie, myšlenky nebo cokoli, co může Apple implementovat do svých produktů nebo zkrátka jen nechce, aby to použil někdo jiný. V tomto případě však má Apple a společnost Beats jedno společné, obě značky jsou zatraceně sexy a to je to oč tu běží. Apple nemůže začít prodávat sluchátka pod svým brandem, ale musí zachovat koncept Beats tak jak je. Design, jméno a styl, to je to co zaručuje Beats prodeje, nikoli vynikající zvuk, toho se totiž upřímně od Beats nedočkáte, pokud tedy nepočítáme nejnovější model, který již skutečně hraje dobře.

Apple tedy nemůže Beats použít tak, jak ostatní společnosti, ale musí zachovat brand jako takový, což je poměrně problém. Sice z Beats budou proudit společnosti Apple peníze, vzhledem k tomu, že má Beats vysoké marže, bude se jednat o zajímavé peníze, ovšem nemohou využít sluchátka jako taková. Beats navíc na rozdíl například od AKG nevlastní žádné převratné patenty a tak není možné využít společnost ani z tohoto hlediska. Společnost Beats teprve nedávno spustila svůj druhý business, kterým je hudební streamovací služba. Ta však nenabízí nic, co ostatní služby, snad jen propojení s operátory, přes které je možné službu v USA a dalších zemích měsíčně platit stejně, jako fakturu za telefon. Aby však Apple získal streamovací službu, nemusel kupovat tkaé divizi sluchátek, mohl koupit jakoukoli jinou streamovací službu, která nemá s hardwarem nic společného. Zde tedy také cesta k vysvětlení příliš nevede, ale pojďme dál.

Lil Wayne Beats by dre

Co je však mnohem zajímavější, je muž jménem Jimmy Iovine, CEO společnosti Beats Electronics, ke kterému měl velmi blízko také samotný Steve Jobs a obdivoval jeho práci. Nutno poznamenat, že lidi, které Jobs obdivoval, můžeme napočítat na prstech jedné ruky. Jimmy Iovine se v jednom z rozhovorů nechal slyšet: „Steve mi jednou zavolal se slovy ‘Měli by jste na sebe být hrdí. Jste jediný softwarový tým, kterému se úspěšně podařilo vytvořit hardware.‘ To znamená, že jsme jediní, kterým se podařilo porušit tento zákon. Stále jsme však lepší v softwaru jako v hardwaru, víte proč tomu říkají hardware? Protože je skutečně těžký“.

Jimmy Iovine má silné vazby na hudební průmysl a byl to právě on, kdo dokázal vytvořit kolem Beats tu neskutečně sexy oponu, která značku nyní zahaluje. Přesvědčit jména jako je LeBron James, Lil Wayne, Nicki Minaj nebo Rick Ross, aby propagovali vaše produkty totiž není zrovna jednoduché, Jimmymu se to však podařilo a to ani nemluvíme o mistrovském díle, když se spojil s Dr. Dre. To je totiž to, proč se Beats prodávají, kdyby vám šlo o zvuk, koupíte si AKG, ale vám jde přece o to, že je to sexy.

Jimmy Iovine tedy může být klíčovým mužem, kvůli kterému Apple obětoval 3,2 miliardy amerických dolarů. Když se nad tím zamyslíme z pohledu businessu a vezmeme v úvahu, za jaké částky se prodávají například fotbaloví hráči, pak nebyl Jimmy i s celou společností pro Apple až tak drahý, jak se může na první pohled zdát. Je to muž, jehož nejcennější věcí je jeho telefonní seznam a fakt, že komukoli zavolá, okamžitě mu zvedne telefon a jde s ním řešit business. Pokud vás však napadá jiné odůvodnění, proč Apple koupil Beats, pak nám jej určitě napište do diskuse pod článek.

Nickej Minai

Dnes nejčtenější

.