Zavřít reklamu

Apple v najnovšom súdnom spore žaluje Samsung za porušenie piatich patentov a žiada od neho odškodné vo výške 2,2 miliardy dolárov. Právnici Samsungu sa ale bránia a vyjadrili sa, že spoločnosť nedlží Applu ani halier a keby súd odsúhlasil čo i len 100 miliónov dolárov, zamestnanci Applu by začali tancovať v uliciach Cupertina. Problém je totiž v tom, že patenty, za ktoré Apple žaluje Samsung, totiž porušuje operačný systém Android, ktorý bol vyrobený spoločnosťou Google a nachádza sa na telefónoch od Samsungu.

Reakcia právnikov Samsungu teda bola v novom súdnom spore o niečo ostrejšia, než v minulosti. „Naše telefóny neporušujú patenty, a aj keby ich porušovali, tak je za to zodpovedný Google. A aj keby sme za to boli zodpovední my, potom patenty Applu v žiadnom prípade nemajú takú hodnotu, ako vraví Apple,“ vyjadril sa právnik spoločnosti Samsung a dodal, že celý prípad je vymyslený v snahe o získanie peňazí. Spoločnosť tým chce zrejme upozorniť na fakt, že Apple žiada od Samsungu, svojho hlavného dodávateľa komponentov, 20-krát vyšší poplatok, než aký žiadal od Motoroly. Právnik Samsungu prekvapivo na obhajobu predviedol prezentáciu, v ktorej detailne rozobral jednotlivé patenty a prezentoval, že niektoré z nich „NIKDY NEBOLI NA iPHONE“.

Na obranu sa samozrejme vyjadril aj Apple a jeho právnici tvrdia, že Samsung v roku 2007 nemal nič, čo by pripomínalo iPhone a preto ho okopíroval, aby skrátil vývoj svojich vlastných zariadení: „Kde bol Samsung pred iPhonom? Na to už poznáte odpoveď. Nemali ani len smartfón,“ uviedol právnik Applu Harold McElhinny pre The Wall Street Journal. Apple ďalej odôvodňuje žiadanú čiastku tým, že sa v minulosti pokúšal dohodnúť so Samsungom a navrhoval mu, že Samsung si zaplatí licenciu na patenty. Staršie články dokonca odhalili, že Apple navrhoval Samsungu, že môže získať licenciu na vzhľad zariadení po vzore iOS zariadení, akými sú iPhone a iPad.

apple-vs-samsung
*Zdroj: WSJ

Dnes nejčtenější

.