Zavřít reklamu

Společnost Apple se na jednu stranu chlubí neustále zvyšujícím se ziskem, na druhou stranu však zůstává trošku v pozadí informace o tom, že za tímto ziskem stojí z největší části jediný produkt, kterým je iPhone. Společnost totiž dokáže neustále zvyšovat meziroční prodeje iPhonů, je to však jediný produkt u kterého to platí. To že jsou iPhony dlouhodobě produktem, jehož prodeje stoupají platí v podstatě od chvíle, kdy Apple začal prodávat první celosvětový iPhone, za který lze považovat iPhone 3G. O prodejích počítačů Mac se pak nemá příliš cenu bavit, prodeje jsou sice stále stejné, ovšem stále stejně nízké a Apple prodá desetkrát víc iPhonů než počítačů Mac.

Co je však překvapivé je fakt, že v letošním roce prodal Apple o 3 miliony iPadů méně, než za stejné období v loňském roce. Společnosti tak klesají prodeje jejího nejnovějšího produktu, kterým je právě iPad. Pokud vezmeme v potaz fakt, že nemalou část příjmu Applu tvoří také iTunes App Store, který je v podstatě založen právě na prodejích iPhonu, pak je pro Apple iPhone v současné době již zcela nepostradatelný produkt. Jsem si samozřejmě vědom faktu, že aktualizační cyklus tabletů se více blíží tomu, který známe z počítačového světa, zatím co telefony mají lidé z nepochopitelného důvodu potřebu měnit téměř každý rok, ovšem i tak je klesající prodej iPadů přinejmenším zvláštní a je otázkou, zda nemůže znamenat nasycení trhu.

Zatím co trh se smartphony i po letech stále pomalinku roste, trh s tablety se alespoň z pohledu Applu zdá být již poměrně nasycen. Společnost tak skutečně potřebuje nový produkt, kterým dokáže vyvolat opětovné prodeje v novém segmentu. Z dlouhodobého pohledu navíc iPad znamená spíše zklamání než revoluční segment trhu. iPady se sice prodávají a prodávaly v obrovském množství, na druhou stranu již po čtyřech letech začínají jejich prodeje klesat, což bylo u iPodu zaznamenáno až po více než sedmi letech, u Macu pozorujeme neustále malou snahu o růst prodejů a v případě iPhonů se pak prodeje zvedají s každým novým čtvrtletím. iPad tak dokázal zasytit stoupající prodeje Applu na nejmenší dobu ze všech hlavních produktů společnosti.

 

iPad_air_letem_svetem_applem

Dnes nejčtenější

.