Zavřít reklamu

Společnost Apple se společně s Microsoftem, Twitterem, Googlem, Yahoo!, Facebookem a dalšími technologickými giganty připojila ke skupině korporací, které volají pro reformě taktiky, kterou využívá NSA. Začátkem letošního roku bylo odhaleno, že NSA, tedy Národní bezpečnostní agentura, získává od těchto společností bez jejich svolení citlivé údaje uživatelů, které následně využívá k jejich monitorování.

Problém byl především v tom, že k monitorování docházelo bez příslušných povolení a monitorován mohl být kdokoli bez toho, aniž by byl v hledáčku vládních organizací nebo proti němu bylo vedeno jakékoli vyšetřování. Společnosti nyní žádají změnu a otevřeným dopisem žádají vládu, aby začala dodržovat pět hlavních zásad, které pomohou omezit nadměrnou a do jisté míry také nezákonnou vládní špionáž. Pět bodů, které by měla vláda dodržovat zní následovně.

1. Omezení možnosti vlády sbírat uživatelské informace
2. Dohled a zodpovědnost
3. Transparentnost požadavků ze strany vlády
4. Respektování svobodného toku informací
5. Vyhnutí se konfliktu s vládou

Vážený pane Prezidente a členové Kongresu,

Chápeme, že vlády mají povinnost chránit své občany, ovšem odhalení letos v létě upozornilo na naléhavou potřebu reformovat postupy vládního dohledu po celém světě. V mnoha zemích se rovnováha naklonila příliš ve prospěch státu od práv občanů, které jsou zakotveny v naší ústavě. To podkopává naši svobodu, kterou všichni milujeme. Je to čas na změnu.

Z naší strany jsme se zaměřili na to, abychom udrželi uživatelská data v bezpečí, používáme nejnovější šifrovací technologie, abychom zabránili neoprávněnému získání dat z našich sítí. Tím však apelujeme na vládu, aby bylo zajištěno, že její žádosti na poskytování dat jsou zákonné a v přiměřeném rozsahu. Apelujeme na Spojené státy, aby se ujali vedení a udělali reformy, které zajistí, že dohled vlády bude jasně omezen zákonem, bude transparentní a bude podléhat nezávislému dozoru. V případě zájmu se můžete podívat na celé znění principů přímo na reformgovernmentsurveillance.com
S pozdravem ,

AOL , Apple , Facebook , Google , LinkedIn , Microsoft , Twitter , Yahoo