Zavřít reklamu

V momentě kdy je na vašem účtu víc peněz než potřebujete, nastává problém. Často totiž koupíte věci, které nejen že nepotřebujete, ale když se nad nákupem zpětně zamyslíte, jedná se o věci, které jsou naprostý nesmysl a koupí si je jen blázen. To se v minulosti párkrát stalo také společnosti Apple. Pojďme se podívat na pět nejméně povedených akvizic společnosti Apple, jejichž celková částka se blíží k půl miliardě dolarů, kterou společnost utratila za projekty, které nikdy nevyužila a v současné době už ani využít nemůže. Některé nákupy se odehrály v době, kdy u vedení společnosti nebyl Steve Jobs, ovšem většinu z nich udělal právě sám zakladatel společnosti a její bývalý CEO. Ovšem při množství peněz, jenž Apple generuje a zejména pak při době, za kterou se podařilo najít těchto pět akvizicí, je možné ledacos odpustit.

100 000 000$ za projekt, který Steve Jobs shodil ze stolu
V roce 1995 koupil Apple společnost Power Computing corporation s vizí, že právě pomocí ní bude prodávat licence svého operačního systému pro běžné počítače tak, jak to dělal Microsoft, který v té době válcoval Apple s windows 95. Po návratu Steva Jobse v roce 1997 Steve okamžitě tuto vizi pohřbil s tím, že Mac bude vždy exkluzivitou v rukou Applu a zákazníci kteří chtějí používat OS X si musí koupit počítač Mac. Společnost Apple nákup stál rovných 100 milionů dolarů a projekt nebyl nikdy použit ani se dále nerozvíjel, což znamená, že kdyby se Apple i dnes rozhodl začít nabízet licence OS X pro PC, nemohl by využít technologie Power Computing Corporation.

Snaha o připojení počítačů Macintosh k sítím IBM
V roce 1988 společnost Apple koupila firmu Orion Network Systems, díky které měli zaměstnanci firem získat možnost používat v jedné síti jak počítače od IBM, tak i Macintosh, což do té doby nebylo možné. Bohužel to v roce 1988 Applu nevyšlo a vzhledem k tomu, že v té době IBM ovládalo 80% trhu s osobními počítači a Apple jen 6%, majitelé menších společností neměli důvod proč připojovat do své sítě stroje od Applu a učit lidi pracovat s nový operačním systémem. Cena akvizice nebyla nikdy zveřejněna, ovšem všechny peníze, které Apple za nákup společnosti utratil přišli vniveč.

Výrobce grafických karet + Bob Mansfield jako bonus
V roce 1999 koupila společnost Apple výrobce grafických karet Raycer. Tedy nad slovem výrobce by se dalo v tomto případě spekulovat. Apple totiž společnost Raycer koupil dřív než stihla vyrobit jedinou grafickou kartu, což se jí následně již nikdy nepodařilo, jelikož Apple začal střídavě používat čipy od ATI a nVidia. I přesto, že nákup společnosti Raycer Technologies nebyl příliš povedený a Apple tuto akvizici nikdy nevyužil, získal bonus, kterého si nesmírně vážila nejen celá společnost, ale také Steve Jobs. Více prezidentem tehdejší společnosti Raycer byl totiž Bob Mansfield, který se po odkupu stal součástí týmu Applu a dokázal v pozici Senior Vice President of Technologies pozvednout technologie, které Apple používal do dnešní podoby. Samotný nákup tedy nebyl zrovna nejšťastnější volbou, ovšem společnost získala pro svůj tým člověka, kterého si posledních několik let drží doslova zuby nehty.

Studijní informační systém za 62 milionů dolarů
Steve Jobs chtěl odjakživa věnovat pozornost studentům i když sám vysokou školu nikdy nedokončil. V roce 2001 společnost Apple koupila firmu PowerSchool za 62 000 000$. Jak se ukázalo, studenti víc ocenili v tom roce představený hudební přehrávač iPod, než aplikaci která monitoruje známky a úkoly jednotlivých studentů. V roce 2007 pak Apple prodal PowerSchool společnosti Person Education za nezveřejněnou částku.

NetSelector: zablokujeme celý internet a učitelé vyberou weby, na které studenti smí
V roce 2000 se Apple pokusil podruhé proniknout do světa škol a vzdělávacích institucí pomocí koupě společnosti NetSelector. Ta na rozdíl od ostatních filtrů, které se snaží zablokovat pouze nevhodné stránky funguje zcela naopak. NetSelector je totiž aplikace, která zablokuje kompletně všechny webové stránky na internetu a pro jejich odblokování je nutné nastavit stránky, na které mají žáci a studenti přístup. Problém je v tom, že stránek na kterých se mohou studenti dozvědět něco co potřebují ke studiu je v podstatě neomezené množství a tak se všechny školy a vzdělávací instituce, které aplikaci testovaly shodly na tom, že její použití je v podstatě nemožné, jelikož učitelé a profesoři tráví většinu času tím, že přidávají weby do seznamu těch, ke kterým mohou studenti přistupovat.

3ibooks

*Zdroj: businessinsider.com

Dnes nejčtenější

.