Zavřít reklamu

V momentě kdy koupil Apple společnost C3 Technologies zabývající se 3D mapováním, měla společnost C3 vytvořeno v trojrozměrném modelu již celou řadu měst. Podle Reuters dokonce v dubnu 2011 C3 vlastnila databázi s více než 100 městy, jejichž nejdůležitější části byly vytvořeny ve 3D. Mezi tyto města patří například Florencie, Helsinky, Oslo, Benátky, Vídeň a pro nás nejdůležitější, Praha. Právě Prahu a dalších několik měst se navíc podařilo zveřejnit v trojrozměrném obraze také na internetu, jako součást tehdejší prezentace C3. Jak vidíme tak Praha ve 3D od C3 je skutečně velmi povedená, tedy alespoň hrad na který se můžeme podívat na níže uvedeném obrázku. Otázkou tedy zůstává, proč když může vypadat Praha takto, vypadá ta moje na iPadu zcela jinak.

Některá města zakoupila Nokia pro své Ovi Maps ještě předtím, než Apple koupil celou společnost C3 a má licenci k jejich používání. Licence by však neměla omezovat použití těchto měst pro Apple, ale pouze dovolovat, že je smí použít také Nokia. Jaké konkrétní města jsou vytvořeny pomocí 3D od C3 v Ovi Maps však nemáme příliš šanci poznat, protože Ovi používají podklady od více společností a jejich rozhraní modely sjednocuje. Apple tak má databázi se sto městy ve 3D ze kterých v současné době použil 60 měst. To znamená, že Apple stále drží pod pokličkou více než 40 měst, včetně Prahy, které doposud v Apple Maps nenajdeme.

Otázkou je, proč jsme se těchto měst prozatím nedočkali. Možností je hned několik a kolem každé z nich bychom mohli pouze spekulovat. Problém může být například s importem dat od C3 do Apple Maps, s tím, že jsou některá starší zmapovaná místa již neaktuální, i když zrovna na Pražském hradě se toho od doby Karla IV příliš nezměnilo nebo je problém se servery, které jsou přece jen pod obrovským náporem uživatelů, kteří data stahují. Důvodů může být celá řada, ovšem je skutečně zvláštní, že se i po roce od vydání Apple Maps musíme stále nemůžeme podívat na skutečně povedenou Prahu ve 3D od C3 tak jak ji můžete vidět níže.

3dmaps_prague
IMG_0371

*Zdroj dat: fastcodesign.com

Dnes nejčtenější

.