Zavřít reklamu

Služba Apple Maps, ktorú Apple predstavil na minuloročnej WWDC, sa stala krátko po vydaní terčom kritiky kvôli množstve chýb, ktoré okrem iného zapríčinili, že koncom roku 2012 v Austrálii zablúdilo šesť ľudí behom jediného víkendu. Spoločnosť však svoje mapy opravuje a podľa toho ako vyzerajú dnes, môžeme povedať že Apple Maps začínajú naberať na kvalite. O niektorých lokalitách dokonca môžeme povedať, že v nich Apple predbehol Google a Nokiu a predstavuje tak svojho vlastného, silného konkurenta.

Ako príklad môže postačiť už len legendárna priehrada Hoover Dam v štáte Colorado. Pretože sa jedná o jednu zo symbolických stavieb USA, mnohí fanúšikovia Applu zostali pobúrení, keď priehrada vyzerala stlačene. Ubehol však necelý rok a dnes môžeme povedať, že oblasť priehrady je v režime FlyOver omnoho detailnejšia ako na Google Earth alebo Nokia Here Maps. Paradoxom je, že služba Google Earth bola spustená už v roku 2005 a Google sa kvalitnému spracovaniu tejto oblasti nevenuje dodnes. FlyOver v podaní Here Maps je na tom však ešte horšie. Pretože Nokia vyvinula svoj softvér na báze WebGL, funkcia je dnes dostupná iba cez desktopový internetový prehliadač. O tom, ako vyzerá priehrada na ňom, viac napovie nasledujúci obrázok:

mapy-porovnanie
Apple Maps versus Google Earth versus Nokia Here. Kliknutím na obrázok ho zobrazíte v plnom rozlíšení.

Ďalším problémom, ktorý Apple vyriešil, je roztrieštenosť softvéru od Google. Narozdiel od Apple, Google vydal na App Store dve samostatné mapovacie aplikácie, Google Maps a Google Earth. Pokiaľ ste túžili sledovať zem v 3D cez Maps, naďalej musíte používať samostatnú aplikáciu Google Earth a prepínať sa medzi nimi. Navyše Earth nezobrazuje dôležité dopravné informácie, a tak sú v automobile celkom nepraktické. Zároveň je vhodné spomenúť aj hardvérové požiadavky tejto služby, a okamžite viete, že je lepšie použiť FlyOver v iOS mapách. Jednou zo zaujímavostí je aj to, že Earth neukazujú vždy aktuálne dáta – rozdiel medzi Googlom, Applom a Nokiou je ten, že Apple chce udržovať svoje mapy neustále aktualizované. Práve preto sa nemusíme čudovať, že keď Apple Maps zachytávajú situáciu z posledných mesiacov, Google Earth ukazujú snímky spred dvoch rokov. Cupertinu ale chýba jedna užitočná vec – Google sa rozhodol mapovať aj interiéry nákupných stredísk a práve to je niečo, čo sa v budúcnosti objaví aj v mapách od Apple, pokiaľ chce mať najdokonalejší produkt na trhu.

Za všetko ale môžeme ďakovať spoločnosti C3 Technologies. Tá vyvinula svoju technológiu, ktorú prezentovala ako „Google Mapy na steroidoch“. S touto technológiou je spoločnosť schopná zachytiť jediný objekt až zo 100 rôznych uhlov behom jedinej seekundy, a následne zreprodukovať veľmi presnú digitálnu kópiu objektu. C3 pôvodne ponúklo túto technológiu Nokii, neskôr však došlo k odkúpeniu celej spoločnosti zo strany Applu. C3 tak do dnešného dňa naskenovalo veľké množstvo miest, a ďalšie bude skenovať aj do budúcna. Samozrejme, teraz už pod logom nahryznutého jabĺčka.

applemaps-nyc
*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.