Zavřít reklamu

Před pěti lety se designový guru společnosti Apple Jony Ive rozhodl, že chce přidat do počítačů Macbook novou funkci. Malá zelená tečka měla svítit vždy, když uživatel používal iSight kameru. Problém byl v tom, že všude kolem kamery byl hliník, jehož strukturu nechtěl Jony Ive narušovat a tak začal pátrat po tom, jak udělat nemožné možným. Prosvítit kov je zkrátka nemožné, ovšem vyřezat díru, která by narušila design se šéfdesignerovi pochopitelně nechtělo. Začal společně se svým týmem pátrat po tom, jak by šla jeho myšlenka realizovat.

Nakonec přišli na způsob, jak vytvořit „průsvitný kov“. Vše spočívá v tom ,že laser do struktury hliníku vypálí několik malých, lidským okem neviditelných dírek, pomocí kterých dokáže proniknout světlo z LED diody z útrob počítače na jeho povrch. Problém byl v tom, že Apple sice dokázal vyrobit skutečně kvalitní prototypy s tímto řešením, ovšem na masivní výrobu potřeboval množství laserů. Tým společnosti pátral po výrobci laserů, až našel jednoho přímo v USA. Za každý stroj, který dokázal vypálit miniaturní otvory do hliníku však výrobce požadoval 250 000$. Apple uzavřel exkluzivitu a v průběhu let koupil desítky laserů, díky kterým nyní vidíme zelené světélko v našich trackpadech nebo Wireless klávesnicích. Díky tomu, že se Applu podařilo přesvědčit prodejce laserů k uzavření exkluzivního partnerství, vždy když vidíme svítit didou v klávesnici nebo trackpadu, víme že se díváme na něco jedinečného, na něco co nikdo jiný na světě nemá.

Na první pohled si teď každý čtenář přečetl zřejmě zajímavý příběh o Applu, ovšem tento příběh toho říká mnohem víc. Apple díky svému postavení na trhu, hotovosti kterou drží a také díky jednání Tima Cooka kterého Steve Jobs najal před více než deseti lety jako experta pro vytvoření dodavatelského řetězce, doslova ovládá každou jednu součást svého dodavatelského ekosystému. Společnost má exkluzivní postavení vůči většině svých dodavatelů nebo dopravců. Společnost dokáže ovládnout technologické postupy a může si koupit prakticky vše, co si Jony Ive a jeho tým vymyslí, to stejné však samozřejmě platí také v případě softwarových inženýrů. Apple má dokonalou kontrolu nad svým ekosystémem a může se spolehnout na jedinečnost výrobních postupů.

Apple-keyboard-green-diode

*Zdroj: businessweek.com

Dnes nejčtenější

.