Zavřít reklamu

Po čase sa nám opäť naskytá pohľad na tému internetovej hudobnej služby, ktorú pre svojich užívateľov Apple údajne pripravuje v spolupráci s tromi najvýznamnejšími hudobnými vydavateľstvami. Kým minulá správa vravela o tom, že sa Applu podarilo úspešne vyjednať zmluvu s vydavateľstvami Universal Music a Warner Music, nová správa denníka Financial Times vraví o tom, že sa Applu podarilo podpísať zmluvu len s prvým menovaným. Ostatné dve spoločnosti totiž chcú ešte stále zlepšiť ekonomické podmienky.

Vydavateľstvá Sony a Warner od Applu požadujú, aby boli licenčné poplatky vyššie ako tie, ktoré platí konkurenčná Pandora. Pandora totiž s databázou približne 70 miliónov užívateľov totiž platí poplatky vo výške 12 centov za 100 skladieb. Podľa pracovníkov spoločnosti Sony je dôvodom skutočnosť, že Apple má viac peňazí, ale jeho služba iRadio má väčšie ambície. Služba by konieckoncov mala byť prístupná niekoľkým stovkám miliónov užívateľov iTunes, pričom by mala automaticky vyhodnotiť, ktoré skladby sú pre užívateľa najvhodnejšie. K tomu bude využívať pravdepodobne dáta Genius, ktorý tak bude musieť byť aktívny, ak užívateľ bude chcieť iTunes Radio počúvať. Navyše by malo ponúknuť užívateľom unikátne možnosti, ako napríklad možnosť okamžite si zakúpiť akúkoľvek prehrávanú skladbu z iTunes Store, k čomu zrejme bude stačiť len potvrdenie kúpy heslom či odtlačkom prstu, pokiaľ Apple v novom iPhone 5S skutočne použije snímač odtlačkov prstov.

Apple by podľa doterajších informácií mal ohlásiť svoju službu už na blížiacej sa konferencii WWDC 2013, ktorá sa bude konať už o mesiac, 10. júna / června. Služba iRadio však zrejme nikdy nebude ponúkať on-demand funkcie. Apple totiž nechce dopustiť, aby došlo ku kanibalizácii na úkor obchodu iTunes Music Store, ktorý sa veľmi významne podieľa na ziskoch kalifornskej spoločnosti. Podľa nemenovaných osôb blízkych týmto rokovaniam Apple ponúka vydavateľstvám tri tranže: licenčný poplatok za každú skladbu, podiel z reklám v službe a garantovaná minimálna suma pre prípad určitého počtu prehraných skladieb alebo v prípade sklamania z neúspechu reklám.

iTunes 11

*Zdroj: Financial Times (je vyžadovaná registrácia)

Dnes nejčtenější

.