Zavřít reklamu

Apple dnes získal ďalší patent na ďalšiu zaujímavú technológiu, ktorú by mohol implementovať do ďalšej verzie svojho mobilného systému iOS, alebo len ako exkluzivitu pre niektoré z novších zariadení. Aj napriek tomu, že o schválenie nového patentu požiadal Apple už v roku 2009, v čase, kedy trhu kraľoval iPhone 3GS, ešte vždy je možné, že by došlo k jeho schváleniu. Pokiaľ by totiž k použitiu technológie došlo, už v budúcnosti by sme tak mohli hudbu na obrazovke iPhone, iPod touch alebo iPod nano ovládať gestami na obrazovke.

Podmienkou je v tomto prípade multi-touch displej, ktorý sa objavil už v prvom iPhone a ktorý sa neskôr dostal aj na iPod nano. Nákresy v roku 2009 navyše zobrazujú práve toto zariadenie a je teda veľmi možné, že v konečnom dôsledku gestá nebudeme používať na tradičných iOS zariadeniach, ale dočkáme sa jej ako exkluzívnej feature hodiniek iWatch, ktoré podľa mnohých nepotvrdených správ má v pláne Apple predstaviť už v priebehu tohto roka. Ovládací prvok navyše nevyžaduje pre svoju funkčnosť mať zapnutý displej, stačí mu jednoducho aktívny multi-touch panel. Apple uviedol ako príklad použitia hneď niekoľko gest, ktoré by bolo s touto technológiou možné používať:

  • Klepnutie – Spustí alebo pozastaví hudbu
  • Dvojité klepnutie – spustí ďalšiu skladbu
  • Trojité klepnutie – spustí predchádzajúcu skladbu
  • Dvojité klepnutie a podržanie – pretočenie skladby vpred
  • Trojité klepnutie a podržanie – pretočenie skladby nazad
  • Točenie v smere hodinových ručičiek – zvýšenie hlasitosti
  • Točenie proti smeru hodinových ručičiek – zníženie hlasitosti

Pokiaľ by sa však Apple rozhodol túto technológiu niekedy použiť, pravdepodobne by tak zjednodušil život ľuďom, ktorí na svojich slúchadlách nemajú fyzické tlačítka, prípadne došlo k poškodeniu hardvérových tlačidiel na ich zariadeniach. Ďalšou kategóriou ľudí, ktorí by túto funkciu mohli používať, sú aj užívatelia s fyzickým postihnutím, ktorí už v súčasnosti majú k dispozícií službu Assistive Touch.

ipod-patent

*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.