Zavřít reklamu

Aj keď Mac v žiadnom prípade nemožno pokladať za raj vírusov a bezpečnostných hrozieb, aj na ňom sa z času na čas nejaká tá hrozba objaví. Podobne je tomu aj dnes, kedy ruský server Doctor Web objavil na internet nový adware pre počítače Applu, ktorý automaticky nainštaluje svoju kópiu do troch najpopulárnejších a najpoužívanejších prehliadačov na platforme – Safari, Chrome, Firefox. Hrozba nesie pomenovanie Trojan.Yontoo.1, pričom tento doplnok je schopný zobrazovať a vkladať reklamy na akúkoľvek stránku, vrátane oficiálnej stránky spoločnosti Apple.

Nová hrozba však nie je príliš inteligentná a v súčasnosti vyžaduje, aby si ju nainštaloval na svoj Mac používateľ sám, pričom sa k tomuto kroku môže dostať jedine návštevou pofidérnych stránok s videami. Jedná sa tak napríklad o klikanie na podozrivé odkazy na Facebooku či kdekoľvek na internete, pričom tieto stránky od vás vyžadujú nainštalovať plugin do browseru, dodatočný prehrávač médii, program na zvýšenie kvality obrazu videí či utilitu na zrýchlenie sťahovania. Po inštalácii tohto vírusu začne prehliadač automaticky odosielať detaily vami navštevovaných webových stránok na servery hackerov, ktoré následne vyhodnotia vhodnú polohu na vloženie falošných reklám, ako napríklad na obrázku nižšie:

yontoo

Rada na záver? Nikdy neinštalujte doplnky z neoficiálnych stránok, či stránok, na ktoré ste sa dostali napríklad klikaním na odkazy na Facebooku, napríklad na tie, ktoré sľubujú pornografické video so Stevenom Seagalom v hlavnej roli.

Dnes nejčtenější

.