Zavřít reklamu

Mal Apple v pláne pomenovať svoj telefón „iPhone“ už pri pripravovaní jeho prvých prototypov? Kreatívny riaditeľ NeXT-u a bývalá hlava reklamného oddelenia Applu Ken Segall na svojej prednáške na McClellandovej vysokej škole marketingu v Arizone odhalil, že spoločnosť mala ešte pred dnes používaným názvom telefónu ešte niekoľko zaujímavých alternatívnych pomenovaní, z ktorých drvivá väčšina sa dodnes svojho praktického uplatnenia nedočkala. Na prednáške bolo celkovo ukázaných 5 alternatívnych názvov, pričom jeden z nich, MicroMac, bol vytvorený špeciálne pre túto prednášku; spoločnosť ho nikdy neplánovala.

  • Telepod – Apple mal v pláne pomenovať svoj prístroj „Telepod“, pretože v tom čase to znelo ako futuristické pomenovanie slova „telefón“. „Pod“ bol zároveň znak rodiny hudobných prehrávačov, pod ktoré mal telefón spadať – ako sme spomínali v článku Kompletní historie Apple iPhone – spoločnosť zvažovala, že u zariadenia použije retro dizajn s ClickWheel a pomenuje prístroj iPod + Phone. Je tak možné, že by sa do obehu dostal Telepod, keby Apple miesto Fadellovho projektu nedal prednosť revolučnému dotykovému zariadeniu so systémom OS X.
  • Mobi – Tento zvažovaný názov mal byť hračkou na slovo „mobile“, na ktoré sa pri vyslovení podobá.
  • Tripod – Možno si spomeniete na statív, no skutočnosť je tá, že názov TriPod mal veľký dopad na legendárnu prezentáciu prvého Apple telefónu v januári 2007 – A phone, an iPod, an internet communications device“ sú slová, ktoré na začiatku eventu Steve Jobs niekoľkokrát zopakoval.
  • iPad – Apple tento názov použil oficiálne v roku 2010, kedy na trh uviedol prvý iPad, no Apple už v minulosti zvažoval, že tento názov dá svojmu smartfónu. Názov by však mohol dávať zmysel aj z historického hľadiska, Steve Jobs totiž už dávnejšie odhalil, že spoločnosť pracovala najskôr na tablete, až neskôr sa však zamerala na trh mobilných telefónov.

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.