Zavřít reklamu

V loňském roce se v rámci rozhovoru s autorem knihy Inside Apple Adamem Lashinskym dostala na veřejnost mimo jiné také informace o tom, že Apple údajně nasazuje nové zaměstnance na falešné projekty, na kterých pracují několik týdnu, zatím co vedení Applu monitoruje, zda nedošlo k žádným únikům informací o tomto projektu. Informace pocházely od bývalého zaměstnance Apple.

Server Ars Technica však nyní toto tvrzení vyvrací na základě rozhovorů s množstvím bývalých i současných zaměstnanců společnosti. Žádný z nich totiž o podobných praktikách tajnůstkářské společnosti neslyšel a navíc se jim zdá toto tvrzení celkově nesmyslné. Redaktoři našli v podstatě jen jednoho zaměstnance, který o této praktice zaslechl, ovšem stylem jedna paní povídala, tedy od kolegy svého kolegy, kterému to řekl kolega jeho kolegy.

Zaměstnanci dále tvrdí že Apple ani nemá zapotřebí dělat podobné věci. Zaměstnanci totiž při přijetí na pozici ve společnosti Apple podepisují smlouvy o mlčenlivosti, kterých porušení v podstatě nepřichází v úvahu. Přece jen má Apple skutečně kvalitní bezpečnostní prvky a v nebyl by pro něho problém vypátrat odkud úniky ze společnosti pramení. V takovém případě by pak následovala žaloba a vyčíslení škody, kterou by neuhradil žádný zaměstnanec společnosti do konce života.

Apple navíc podle tvrzení zaměstnanců se kterými redakce Ars Technica mluvila používá mnohem zajímavější metody, jak donutit zaměstnance držet jazyk za zuby. I když se to stává jen velmi zřídka, občas se objeví ochranka společnosti Apple v místnosti ve které pracují zaměstnanci a zamkne dveře. Než je opět odemkne, stáhne všechna data z počítačů a dalších zařízení v dané místnosti. Takovou zkušenost nezažívají zaměstnanci každý den, ovšem její psychologický dopad je takový, že to ani není potřeba.

Dnes nejčtenější

.