Zavřít reklamu

Múzeum počítačovej histórie v kalifornskom Mountain View tento týždeň zaradilo do svojho portfólia ďalší unikátny historický produkt, ktorý navždy zmenil počítačovú grafiku a dá sa povedať, že by práve bez neho dnešný počítačový svet nebol taký, akým je dnes. Hovorím o jednej z prvých verzii slávneho grafického editoru, Adobe Photoshop, alebo skôr jeho verzii z roku 1990, Photoshop 1.0.1. Ako iste viete, Photoshop bol pôvodne program exkluzívny pre Macintosh a teda bol kompatibilný len so systémom 6 alebo novším, Mac OS.

Historický exemplár je tak prekvapením najmä pre programátorov, no môže zaujať aj ďalších ľudí, ktorí sa s Photoshopom aspoň raz v živote stretli. Photoshop začínal ako súkromný projekt dvoch bratov, Thomasa a Johna Knolla, ktorí ho pôvodne volali Display. Zdrojový kód programu predstavovalo 128 000 riadkov kódu v Pascali využívajúcom prvky assembleru. Program po kompilácii zaberal len toľko miesta, že ho bolo možné predávať na obyčajnej 1.44MB diskete, čo sa o nejaký čas aj stalo. Prvou úspešnou verziou programu bola verzia 0.87, ktorú distribuoval výrobca skenerov Barneyscan. Nakoniec sa softvér v roku 1989 rozhodla licencovať spoločnosť Adobe a Photoshop sa pod jej rukami vyvinul do takej podoby, v akej ho poznáme dnes.

box_and_disk1

Múzeum sa rozhodlo na svojej oficiálnej stránke zverejniť užívateľskú príručku vo formáte PDF, návod na používanie programu Photoshop a nakoniec aj samotný zdrojový kód programu. Ten je na oficiálnej stránke dostupný v archíve ZIP, ktorý v sebe ukrýva celkovo 179 súborov, ktorých celková veľkosť je 2,55MB.

Dnes nejčtenější

.