Zavřít reklamu

Ako som už vravel v recenzii Windows 8 Pro, Microsoft sa pri výrobe nového operačného systému mierne inšpiroval Applom a jeho ekosystémom a pokúsil sa ho preniesť do svojho sveta, v ktorom miesto kombinácie iOS – iCloud – OS X došlo k utvoreniu akejsi kombinácie Windows 8 – Xbox 360 – Windows Phone. Podľa viacerých internetových médií sa však spoločnosť z Redmondu chystá už tento rok predstaviť ďalšiu verziu operačného systému, ktorá by mala odštartovať vlnu ročných aktualizácii, akú môžu poznať používatelia Mac OS X.

Ako viaceré zdroje tvrdia, nové vydanie operačného systému by malo niesť meno Windows Blue a malo by byť akousi bezplatnou, prípadne veľmi lacnou aktualizáciou dlaždicového operačného systému, ktorú internetová komunita pokladá skôr za Update pôvodného systému ako za ďalšie vydanie. Ak by sa tieto reči potvrdili, na rok by sme mali očakávať príchod ďalšej aktualizácie, o dva roky ďalšiu a takto by lacné aktualizácie, ktorých cena sa odhaduje na 20 až 30€, vychádzali každý rok. Áno, na tom istom princípe funguje Apple už takmer dvanásť rokov, od vydania prvého Mac OS X – označeného Cheetah. Kým Apple však verzie svojho systému už vyše dekádu menuje podľa mačkovitých šeliem, konkurenčný Microsoft sa zrejme rozhodol pre označovanie vydaní farbami. Týmto krokom by zrejme mohol udržať „8“ v obehu o niečo dlhšie ako Apple, ktorý už použil názvy takmer všetkých šeliem – a tá posledná príde zrejme tento rok so systémom OS X 10.9, ku ktorého ohláseniu zrejme dôjde na tohtoročnej WWDC, spolu s očakávanými aktualizáciami Macbook Air a Macbook Pro s Retina displejom.

start-660

A čo by sme mali od nového update – Windows Blue – očakávať? Ako tvrdia zdroje blízke Microsoftu, staré známe tlačítko sa nevráti, spoločnosť sa ho totiž definitívne zbavila spolu s vydaním Windows 8 a jeho obrazovkou Start Screen pozostávajúcou z dlaždíc. Osobne ako používateľovi notebooku a tabletu sa mi nová obrazovka zdá celkom prívetivá, za čo môže aj možnosť úpravy veľkosti dlaždíc. Tá sa údajne vo verzii Blue dočká rozšírenia v podobe viacerých možností, aké ponúka najnovšia verzia mobilného operačného systému Windows Phone 8. Aktualizácia sa dočká i toho, pričom teraz by oba systémy mali byť užšie prepojené vďaka použitiu rovnakého kernelu vo verzii 6.3 a identickej štruktúry, čoho výsledkom by bola kompatibilita tabletových a PC aplikácii s WP telefónmi, medzi ktoré patrí napríklad známa séria Nokia Lumia.

windows-taskbar

Priehľadný panel úloh na pracovnej ploche Windows 8

Pracovná plocha i naďalej zostáva, no zbaví sa podaktorých elementov Aera, ktoré ešte Windows 8 obsahuje a podľa informácií sa nadobro zbaví priehľadného panelu úloh a nahradí ho matnou verziou a lá Metro UI. To umožní používateľom nastaviť vlastný obrázok ako pozadie obrazovky Štart, v prípade, že sa používateľom systému vstavané pozadia dostupné v niekoľkých farebných variantoch nepáčia. Nakoniec by malo dôjsť k podpore 7- a 8-palcových tabletov, čím by sa mohli vyplniť predpovede o tablete Xbox Surface, ktorý by vďaka aplikácii Xbox SmartGlass (už v súčasnosti dostupnej pre iOS, WP8 a Win 8, pozn. red.) mohol byť skvelým pomocníkom pre pripravovanú tretiu generáciu hernej konzoly a zároveň by sa stal akýmsi konkurentom recenzovaného Wii U.

Aktualizácia Windows Blue si vyžiada celkom prísnu daň voči vývojárom, ktorí s vydaním updatu nebudú môcť na Windows Store zverejňovať aplikácie pre Win 8, ale len pre spomínaný prichádzajúci update. Blue však stále bude spätne kompatibilný s „Metro“ aplikáciami Windows 8 a tak sa v prípade, že sa používatelia rozhodnú prestúpiť na novú verziu systému, nebudú o nainštalovaný softvér obávať. Opäť vidno akúsi podobnosť s politikou Applu, ktorá však v podaní Microsoftu pôsobí prísnejšie.

smartglass-1

Dnes nejčtenější

.