Zavřít reklamu

Společnost Facebook se snažím čím dál více využít nejen svého postavení na trhu, kde je jedničkou mezi sociálními sítěmi, ale také obsahu miliardy uživatelů, který je na Facebooku poměrně unikátní. Nikde jinde o sobě totiž uživatelé nedávají tolik vědět, jako právě na této sociální síti. Mark Zuckerberg tak představil novinku Graph Search.

Kromě toho, že se snaží Graph Search primárně vyhledávat odpovědi přímo na Facebooku a to buď mezi přáteli nebo na celé sociální síti, je hlavním rozdílem mezi touto službou a například Googlem fakt, že Graph Search nenabízí klasické odkazy, ale spíše odpovědi na vaše otázky. Pokud Google odpověď nezná, až následně přichází na řadu klasický vyhledávač a odkazy, které jsou vyhledány pomocí Microsoft Bing.

Facebook Graph Search není klasickým vyhledávačem, kterého se zpetáte na to, jaká je výdrž baterie iPhone. Otázky které budete klást vyhledávači se týkají především vašich přátel a jejich zájmů. není tak například problém zjistit kdo z vašich přátel rád fotí, kdo již byl v kině na novém filmu nebo jak se mu daný film líbil. Pokud hledáte novou známost, je možné mezi svými přáteli vyhledat jen nezadané dívky/muže a následně nadefinovat, že má daná dívky nosit vysoké podpatky. Samozřejmostí je také otázka typu „fotografie z Prahy“ nebo „fotografie z dovolené“ na kterou Facebook odpoví zobrazení fotografií vašich přátel z Prahy nebo jejich dovolené.

Facebook se však dostává do stádia, kdy sice umožňuje velmi zajímavé vyhledávání, zároveň však jasně dává najevo že přátelé na Facebooku nejsou skuteční přátelé. Musíte se totiž ptát na to kdo z vašich přítel rád běhá nebo by se mělo jednat o otázku na kterou odpovíte bez váhání sami, bez pomoci počítače a sociální sítě. Pokud však vyhledáváte nejen mezi přáteli, ale na celé síti, jsou již informace skutečně zajímavé a není problém najít si dle vás ideální partnerku, kterou pozvete na rande. Facebook Graph Search je v současné době pouze v angličtině a testování uzavřené betaverze je možné pouze s pozvánkou.

Dnes nejčtenější

.