Zavřít reklamu

Apple money logo iconPrvní díl této dvoudílné série zabývající se nadcházející službou Apple Search Ads vyšel dnes odpoledne a můžete si ho přečíst zde. V první části jsme popsali to, o co se vlastně Apple se svou novou reklamní službou pokouší, jaké si klade cíle, jak by měla fungovat v praxi a dle jakých zásad celý systém funguje. Pokud jste vývojářem aplikací pro iOS/macOS, doporučuji se podívat na video, které najdete v prvním odstavci již zmiňovaného článku. V tomto druhém díle se podíváme na to, jak bude fungovat zadávání reklamy a monetizační systém Applu.

Apple se snažil o to, aby bylo zadávání reklamních požadavku co nejjednodušší. Veškeré informace bude reklamní systém brát ze stránky té dané aplikace, na kterou bude objednána reklama. Ať už se jedná o fotografie nebo popis. V základním nastavení pak speciální algoritmus určí, s jakými vyhledávanými parametry bude vaše aplikace spojená a na základě toho se bude zobrazovat uživatelům. Existují zde však také pokročilejší nástroje, které vám umožní více specifikovat to, komu by se měly reklamy na vaší aplikaci zobrazovat. Například vám umožní zadání specifických klíčových slov (vše ale na základě aplikace, na kterou se reklama vztahuje. Všechny klíčová slova musí mít s aplikací souvislost, aby nedocházelo ke zneužití).

Můžete dále specifikovat, zda-li cílíte na úplně nové unikátní uživatele, nebo naopak na ty, kteří už nějakou konkrétní aplikaci mají. Nebo rovnou na uživatele, kteří hledají jinou aplikaci ve stejném oboru. Dále můžete specifikovat základní rysy jako pohlaví, věkovou třídu, typ zařízení, polohu a tak dále. Na základě těchto nástrojů můžete vytvářet specifické „search groups“, se kterými pak můžete pracovat v dalších marketingových kampaních – jedná se o takové marketingové presety. V neposlední řadě si také můžete určit, v jakém konkrétním čase chcete, aby byla reklama aktivní. Cílíte na lidi, kteří ráno cestují autobusem do práce? Aktivujte si reklamu na 6:00 – 10:00. Není problém.

Search Adds 4

Velkou zajímavostí celého tohoto systému je platební proces. Tím že platíte za to, když si nějaký uživatel vaší aplikace stáhne, můžete své marketingové výdaje velmi snadno kontrolovat. Neexistuje zde žádný minimální limit a můžete si pohodlně nastavit také denní maximum, které nebudete chtít překročit. Cenová politika se odvíjí od ceny reklamy na interním „aukčním trhu“. Platí se „cost per tap/cena za kliknutí“ na reklamní políčko s tím, že se ceny dynamicky vyvíjí. Můžete si tedy určit, jakou maximální cenu za kliknutí jste schopni zaplatit. V této fázi je důležité si určit, jakou hodnotu pro vás mají potenciální zákazníci a jaké částky si můžete na reklamu vytyčit. Je velice pravděpodobné, že tento model bude v následujících dnech/týdnech podroben důkladnému zkoumání. Detailnější popis si můžete přečíst zde, pod záložkou „Control your investment“.

Konečně se dostáváme k tomu, kdy začne služba fungovat. Beta verze začne v průběhu léta a bude se konat jenom v prostorách amerického App Store. Během této fáze uvidí reklamy Search Ads všichni uživatelé Apple Developer programu a Apple Beta Software programu. Pokud máte nějaké své aplikace, které jsou v nabídce na americkém App Store, můžete se zdarma zapojit do beta testu. Momentálně nefungují žádné nastavovací funkce, tudíž si nebudete moci specifikovat žádné požadavky. V této fázi za vás vše udělá Apple na základě toho, co o své aplikaci uvádíte na její stránce v obchodě. Toto testování má odhalit případné nedostatky v chodu systému. Apple negarantuje to, že se zrovna vaše aplikace ukáže tam kde má ani negarantuje to, že dosáhnete určitého počtu stažení. Jediným bonusem pro vás bude to, že si vaší aplikace bude moci někdo všimnout a eventuálně si jí stáhnout. V tomto případě samozřejmě zdarma. Pokud vás tedy služba Apple Search Ads zaujala, máte jedinečnou možnost si jí vyzkoušet (splňujete-li základní požadavky). Registraci najdete zde.


Search Adds 5

Zdroj: Apple

Dnes nejčtenější

.