Zavřít reklamu

Před Vánoci mě napadlo sfouknout prach z PS3 a opět si zahrát nějakou tu hru. Nakonec jsem si vybral Tom Clancy’s Future Soldier, který je podle mě jednou z nejlepších stříleček roku. Medal of Honor nebo Call of Duty i podle odborných recenzentů již pouze těží ze svého jména a nic dramatického nepřidávají. Namísto toho Future Soldier nabízí kromě taktiky kterou je potřeba v některých misích skutečně dobře promyslet, také množství akčních pasáží, ve kterých se spíše než v knížkách od Clancyho cítíte jako v Call of Duty.

Kromě více než desetihodinové kampaně máte možnost strávit nemálo času také na střelnici, kde můžete testovat vlastnoručně sestavené zbraně a právě tímto režimem se pánové a dámy z Ubisoftu rozhodli propojit PS3, Xbox nebo PC s iPadem, případně iPhonem a iPodem touch. Ubisoft totiž kromě samotné hry vydal také aplikaci nebo chcete-li hru na iPad, která je přímo propojena s hrou pro konzoli nebo PC. Když jsem měl hru rozehranou, napadlo mě jen tak pro zajímavost zadat do App Store Future Soldier a narazil jsme na stejnojmennou aplikaci, kterou si v tomto článku představíme. Hned na úvod se hodí napsat, že je škoda, že se ubisoft nepokusil aplikaci promovat přímo na obalu hry nebo v menu hry. Pokud totiž nezadáte do App Store ono slovní spojení Future Soldier, o existenci aplikace pro iPad/iPhone nebo iPod touch se prakticky nemáte šanci dozvědět.

future_soldier

Aplikace se zaměřuje na možnost tvorby vlastních zbraní, tak jako je tomu v samotné hře. V té totiž můžete upravovat všechny zbraně které hra obsahuje. Změnit lze skutečně vše jako u reálné zbraně. Co je však ještě lepší je fakt, že zbraně můžete rovnou během úprav otestovat na střelnici a zjistit, jak se dané změny projevují na vlastnostech dané zbraně. Veškeré úpravy které provedete se samozřejmě také promítnou ve hře. Zde je důležité podotknout, že úprava zbraní je skutečně velmi realistickou záležitostí a ve hře odladěnou zbraň skutečně poznáte na první výstřel. Pokud si se svojí zbraní vyhrajete, zjistíte že je až dvojnásobně účinnější než původní verze a navíc nabízí například přesnější střelbu nebo také lepší manévrovatelnost. U zbraní je možné upravit položky Optics, Paint, Magazine, Underbarrel, Gas System, Side Rail, Barrel, Muzzle a Stocks. Samozřejmě ne každá zbraň umožňuje upravit všechny položky a ne vše je kompatibilní s každou zbraní. Úpravy jsou tedy individuální.

tom_clancys

Právě na úpravy zbraní se soustředí samotná aplikace GR Network nebo také Ghost Recon Future Soldier. Aplikace totiž nabízí stejné menu pro úpravu zbraní jako PS3/XBOX nebo PC. Zbraně je možné rozložit, upravit, složit, přiblížit a otáčet ve všech úhlech. Samozřejmě se automaticky na iPadu/iPodu/iPhonu zobrazují také vlastnosti dané zbraně při jednotlivých úpravách a veškeré možnosti, které zbraň nabízí. Abychom se dostali k samotnému propojení hry pro konzole a počítač s aplikací pro iPad. Aplikaci můžete používat i bez toho, aniž byste měli hru koupenou v takzvané Free Mode, kde si zkrátka jen můžete upravovat zbraně. Pokud však vlastníte Future Soldier na PC, PS3 nebo Xbox, můžete se jednoduše připojit do herní sítě Uplay, kam stačí připojit iPad a zbraně které vytvoříte na iPadu se automaticky uloží do vašeho Uplay profilu. Pokud následně zapnete konzoli nebo PC a spustíte Future Soldier, jsou vám zbraně vytvořené na iPadu plně k dispozici. Hra je samozřejmě propojena také zpětně, což znamení, že pokud hrajete kampaň a nemáte zatím odemknuté veškeré zbraně, aplikace na iPadu dovolí upravit pouze již použitelné zbraně.

future

Zajímavostí je možnost sledování svých jednotek a zbraní, které používají vaši přátele v klanu. Další zajímavostí aplikace je pak takzvaná Gunsmith Gallery, ve které je možné podívat se na zbraně, které vytvořili jednotlivý hráči a sdílejí je s ostatními. Můžete se tak inspirovat zbraněmi, které již upravili vaši kamarádi nebo libovolní hráči. Samozřejmostí je pak propojenost s vašim klanem nebo přáteli pomocí Ghost Feedu, ve kterém se zobrazuje kdo právě Future Soldier hraje nebo zprávy od uživatelů. Aplikace nabízí nejen hudbu, ale tkaé zvuky zbraní, které jistě ocení milovníci Counter-Striku a dalších akčních her.

Aplikace Future Soldier nabízí zajímavou ukázku propojení akční hry pro konzole a PC s aplikací pro iPad/iPhone/iPod touch a ukazuje, že iOS zařízení mají skutečně obrovskou škálu využití také přímo pro autory počítačových a konzolových her. Aplikace sama o sobě nabízí jednu z mnoha možností samotné hry a pokud vás hra chytne, určitě budete mít problém se odtrhnout od iPadu, na kterém budete během cestování nebo zábavných školních hodin vylepšovat své zbraně, abyste doma účinně likvidovali soupeře. Ubisoft zkrátka dokázal hru doplnit o zajímavý prvek, díky kterému máte možnost například při nudné cestě zdokonalovat něco, co následně uplatníte v opravdové hře na konzoli nebo PC. Tím že Future Soldier umožňuje upravené zbraně využívat také v multiplayeru, stává se z aplikace pro iPad opravdu užitečná hračka, u které ztrávíte čas, který nemůžete prosedět hraním samotné hry. Jediné co bych osobně ještě uvítal je alespoň nějaká možnost zkoušky zbraní přímo v aplikaci. Samozřejmě nikdo nečeká střelnici jako ve Future Soldier, ale alespoň něco, kde bude možné vyzkoušet zbraně přímo v iPadu nebo iPhone.

Dnes nejčtenější

.