Zavřít reklamu

Apple nie je veľmi priateľský voči technológii NFC a ani jeden z tohtoročných modelov iPhone sa nedočkal jeho prítomnosti. To sa síce môže zdať ako nevýhoda voči konkurencii, no Apple svoju tajnú zbraň už dávno vyvinul a svojim spôsobom na ňu upozornil. iBeacon je totiž priamou odpoveďou Applu na to, ako by mohli ľudia vykonávať bezkontaktné platby pomocou mobilného telefónu. S týmto pomenovaním sa však do dnešného dňa mohli stretnúť len vývojári a interní zamestnanci Applu.

Nespornou výhodou tejto novej technológie je schopnosť veľmi presne lokalizovať zariadenia v obchodoch, nákupných strediskách, na letiskách a na mnohých ďalších miestach. Áno, lokalizovať zariadenie je dnes možné aj pomocou WiFi a GPS, no ani jedna z týchto dvoch technológií to nedokáže tak precízne ako iBeacon. Tajnou prísadou je v tomto prípade Bluetooth LE, a iBeacon je tak kompatibilný s iPhone 4S a všetkými novšími iOS zariadeniami. Pretože sa jedná o úspornú technológiu, obchody a vlastníci iBeacon antén by si mohli vystačiť s gombíkovou batériou až po dobu dvoch rokov. Za ten čas by ale ich obchod mohol navigovať majiteľov iOS zariadení k žiadaným produktom a následne by mohol slúžiť aj na vykonávanie bezkontaktných platieb. A práve to by mohla v obchodoch Apple Store zrealizovať Angela Ahrendts vo svojej novej pozícii Senior Vice President for Retail.

Nová technológia je prakticky už dnes aktívna na iPhone 4S s iOS 7 a na všetkých novších zariadeniach, no ako by fungovala funkcia iBeacon v praxi? Ako jeden z príkladov by mohol poslúžiť obchod s oblečením. Za predpokladu, že má človek zapnutý Bluetooth na svojom iPhone alebo inom iOS zariadení, po vstupe do obchodu by systém sám rozpoznal, či zákazník vstúpil do obchodu a podľa toho by sa zachoval ďalej. Pre prípad, že by sa v obchode nachádzal zlacnený tovar, služba by naň vedela upozorniť prakticky už po vstupe do obchodu a vedela by užívateľovi popísať, o aký tovar sa jedná. Navyše, ak by mal používateľ zaregistrovanú kreditnú kartu na svojom Apple ID, vďaka oficiálnej aplikácii obchodu by vedel vykonať transakciu a tým pádom si kúpiť vybrané oblečenie. Ak berieme do úvahy, že iPhone 5s obsahuje snímač odtlačkov prstov a iWatch by mali podporovať Bluetooth a špeciálne aplikácie z App Store, nejedná sa o veľmi nereálny scenár. Bezkontaktné platby v podaní Applu by tak mohli byť bezpečnejšie a rýchlejšie. O výrobu vysielačov s podporou iBeacon sa už dnes zaujíma spoločnosť Estimote, pričom na jej stránke je možné predobjednať si sadu troch vysielačov za 99 dolárov. Pretože sa jedná o technológiu Bluetooth a tá je dnes dostupná na prakticky každom zariadení, podobnú technológiu by neskôr mohol uviesť aj Google a smartfóny s Androidom by tak časom mohli vypustiť technológiu NFC.

Rozmach iBeacon by sa mal začať už v roku 2014, pričom ju hodlá uplatniť aj MLB na svojich štadiónoch. Návštevníci by vďaka aplikácii s podporou iBeacon ľahko získali možnosť zakúpiť lístky na zápas priamo na mieste a rovnako by mohli vďaka tomu získať mapu, na ktorej by boli presne vyznačené ich sedadlá. Apple na túto technológiu neupozorňuje zrejme preto, že ju dnes ešte nikde nenájdeme. Pokiaľ sa však rozšíri tak, že ju nájdeme v množstve obchodov a na iných miestach, potom existuje veľká šanca, že Apple začne svoju tajnú zbraň propagovať verejne, či už na eventoch alebo v reklamách.

Apple-iWatch-01-640x360
*Zdroj: Bloomberg Businessweek

Dnes nejčtenější

.