Zavřít reklamu

Je zajímavé, že ačkoli máme na trhu tablety stejně jako herní konzole nebo počítačové hry již řadu let, k jejich opravdovému spojení dochází až v poslední době. Dokonce je asi chybou mluvit o tom, že dochází k spojení, spíše se objevují první nástřely toho, jak bude spojení tabletu a hry do budoucna vypadat. Vůbec první hrou, která využívá tablet přímo v reálném čase ve hře je Battlefield 4, na jehož Commander jsme se podívali v samostatném článku. V současné době je pokud se nebavíme jen o hrách, které již vyšly, ale také o těch jejichž tvůrci nám využití tabletů ukázali v trailerech, použití tabletů ve hrách rozděleno v podstatě do dvou rovin.

Tou první jsou aplikace které využívá například Future Soldier, Splinter Cell nebo NBA 2K14, kdy máte možnost v aplikaci na iPadu nebo jiném tabletu vylepšovat své vybavení, sbírat body nebo odemykat dodatečné vybavení, předměty nebo například hráče v případě NBA, za absolvování různých mini her. Future Soldier pak přináší možnost upravovat si zbraně a ty následně použít ve hře na Xbox/PS3 nebo PC. Splinter Cell a NBA 2K14 je pak právě o využití mini her na iPadu k tomu, abyste získali přístup k dalšímu vybavení, případně postavám. První rovina použití tabletu v počítačové nebo konzolové hře je tedy nepřímá, kdy se něco co uděláte na tabletu až následně projeví přímo na konzoli nebo počítači v dané hře.

IMG_8484

Druhou rovinu využití tabletu je pak to, které známe z již zmíněného Battlefieldu a nově se jej dočkáme také u velmi očekávané hry Tom Clancy’s The Division. Obě hry využívají tablet přímo v multi-playeru a hráč na tabletu je v reálném čase připojen na server, na kterém hrají hráči, kteří využívají počítač nebo herní konzoli. Jak sami tušíte, nemůže hráč na tabletu ovládat přímo postavu tak, jako ti kteří hrají klasickou hru na své konzoli nebo počítači. Hráč na tabletu se tak dostává buď do role velitele, který může využívat taktické pokyny, posílat vybavení a tak dále nebo ovládá nějaký předmět ve hře. Tím je například v případe The Division speciální vojenský Dron z blízké budoucnosti, jehož pohledem hráč na tabletu vidí dění na mapě a může využívat jeho zbraně, označovat nepřátele, prozkoumat území a tak dále. Hráčům ve svém týmu nebo na své straně tak může díky tabletu pomáhat při hraní, ať je kdekoli.

Čtěte také: Tom Clancy’s Future Soldier: podívejte se jak může vypadat propojení iPadu a herní konzole

Nové konzole Xbox One a PS4 navíc přinesou zcela nové možnosti, kdy je možné ovládat hru přímo na tabletu nebo tablet použít jako takzvaný second screen. Tuto funkci zřejmě nejvíce znáte z Nintento Wii U, kde jste přímo ke konzoli dostali i jakýsi tablet, pomocí kterého bylo možné ovládat hru a nabízel samostatný displej. Nově bude možné již s příchodem Xbox One a PS4 ještě tento rok využívat iPad a další tablety jako displej přímo ve hře, kdy tablet propojíte s konzolí a budete mít možnost například na tabletu sledovat mapu mise, inventář předmětů nebo například scoreboard.

Je zajímavé, že ačkoli možnosti jsou již dávno dostupné a nemuselo se čekat až na vydání PS4 a Xbox One, přichází první hry propojující tablet a počítačovou nebo konzolovou hru v reálném čase až nyní. Zajímavé je pak také sledovat, jak ovlivní tablety hraní her a jaké nové možnosti přenášejí. Přece jen tablety se ve hrách objevují již nějaký ten pátek, ovšem jen v digitální podobě kdy jej většinou členové speciálních jednotek používají například pro ovládání Dronu nebo například přehled o mapě, nyní tak v momentě kdy budete chtít použít tablet ve hře, odložíte svůj ovladač a vezmete do ruky skutečný tablet, což hraní zpestří.

Dnes nejčtenější

.