Zavřít reklamu

Apple v letošním roce určitě představí novou generaci mobilního telefonu iPhone, o tom není pochyb. Otázkou však zůstává, zda Apple představí iPhone 5s nebo rovnou iPhone 6. Až do začátku letošního roku byl každý přesvědčený o tom, že se skutečně dočkáme iPhone 5S a Apple tak naváže na svoji produktovou řadu, kdy nový modle představí vždy jednou za dva roky a mezitím představuje telefony s označením S, které přináší v podstatě pouze zvýšení výkonu. Apple začal s tímto modelem představování telefonů u iPhone 3G, kdy po tomto telefonu uvedl iPhone 3Gs. Poté samozřejmě následoval iPhone 4 s kompletně přepracovaným designem, který po roce vystřídal iPhone 4S, abychom se v loňském roce konečně dočkali také iPhone 5. Je pravdou, že právě modely iPhone 3G, iPhone 4 a iPhone 5 přinesli přepracovaný design a také výrazný nárůst výkonu.

Bohužel ať chceme nebo ne, iPhone 5 až tolik revoluce jak se očekávalo nepřinesl a navzdory jeho prodejním výsledkům mu mnoho z nás stále nemůže odpustit drobnosti, které Apple jistě mohl do telefonu přidat, ale neučinil tak. Přece jen ne každý uživatel je posedlí honbou za rychlostí svého telefonu a spíše by jej potěšili drobnosti, které obsahuje například Samsung Galaxy S III. Po představení iPhone 5 se tak začalo spekulovat nad tím, zda Apple skutečně nepředstaví rovnou iPhone 6 a verzi iPhone 5S zkrátka nevynechá. Všem spekulacím udělal rychlý závěr první prodejní víkend, během kterého dokázal Apple prodat za první víkend neuvěřitelných pět milionů iPhone 5.

Když však začátkem letošního roku zveřejnil server TheNextWeb.com informace od svých čtenářů, kteří patří mezi vývojáře aplikací o tom, že jejich aplikace využívají také zařízení označené jako iPhone 6,1. Bohužel zde opět neperlila pouze česká média, která okamžitě zveřejnila titulky o tom, že Apple testuje iPhone 6 a iPhone 5S vynechává, ale také zahraniční média, včetně těch nejzvučnějších jmen. Vzhledem k tomu, že je iPhone 5 označený jako iPhone 5,1, když TheNextWeb.com zveřejnil informaci o přihlášení z iPhone s označením iPhone 6,1, první co se v médiích objevilo bylo tvrzení, že se jedná o iPhone 6. Ovšem Apple označuje novým číslem také verze 6 a historie označení iPhone tedy vypadá následovně.

  • iPhone 2007 – iPhone1,1
  • iPhone 3G – iPhone1,2
  • iPhone 3GS – iPhone 2,1
  • iPhone 4 – iPhone3,1
  • iPhone 4S – iPhone4,1
  • iPhone 5 – iPhone5,1

Jak tedy sami vidíte, iPhone 6,1 může klidně označovat také iPhone 5s. Ovšem u nového telefonu s označením iPhone 5s by Apple pravděpodobně po vzoru předchozích generací opět pouze vylepšil výkon a kvalitu kamery. To jsou však vlastnosti, které má iPhone 5 tak dobré, že v současné době vylepšit zkrátka nepotřebují.

iPhone 5S

Vývojáři zatím nestihli ani přinést aplikace, které skutečně dokáží využít iPhone 5 naplno a hráči tak již více než čtvrt roku čekají například na Real Racing 3. Je tedy otázkou, co by Apple mohl u inovovaného model iPhone 5S nabídnout. Pokud by totiž dodržel dosavadní postup, dostal by iPhone 5S právě vyšší výkon a lepší fotoaparát, ovšem stojí o to sami uživatele nebo dokonce vývojáři? Právě vývojáři se totiž stále snaží dělat své aplikace a hry pro co největší počet zařízení a až na pár výjimek stále ještě i ty nejnovější hry podporují iPhone 4. Je tak otázkou, zda by vývojáři dokázali s ještě větším nárůstem výkonu u iPhone 5S vytvářet aplikace, které budou využívat potenciál telefonu iPhone 5S, ale budou stále ještě kompatibilní se staršími modely jako je již zmiňovaný iPhone 4.

Pokud se však Apple rozhodne vydat v letošním roce rovnou iPhone 6, bude muset představit model dostatečně inovativní na to, aby si označení iPhone 6 zasloužil a nezklamal nejen uživatele ale také analytiky. Pokud totiž Apple představí iPhone 6, již dnes vidím titulky v novinách hlásající, že Apple představil nový iPhone 6, který je však pouze iPhone 5S a uživatele jsou zklamání. Na druhou stranu se hromadí možnosti, které Apple zatím nevyužil a jsou již dostupné v konkurenčních telefonech. Společnost by tak mohla skutečně představit rovnou iPhone 6, který nabídne kromě vyššího výkonu zejména revoluční vychytávky, na které jsme zvyklí právě od Applu a automatické vypnutí displeje v momentě, kdy zavřeme oči, jsme všichni upřímně čekali právě od Applu a ne od Samsungu. Osobně si tak myslím, že představení iPhone 6 v letošním roce není vůbec nereálné a právě naopak, bych na něj vsadil víc než na to, že Apple představí iPhone 5S.

iPhone 6

Dnes nejčtenější

.