Zavřít reklamu

Už začiatkom týždňa sme vás informovali, že prví majitelia nových modelov počítaču iMac predstavených na novembrovej konferencii v divadle California v San Jose neďaleko Cupertina, si na nových zariadeniach všimli zaujímavého detailu, podľa ktorého majú byť nové modely montované priamo v Spojených Štátoch a nie v čínskych fabrikách, ako tomu doteraz bolo. Nápis „Assembled in USA“ je totiž v súčasnosti niečo kuriózne a keďže drvivá väčšina produktov predávaných tamojšími spoločnosťami je konštruovaná v Číne, toto tvrdenie vyvolalo vlnu špekulácii. Tim Cook však dnes oficiálne potvrdzuje tvorbu počítačov Mac v USA.

Správu priniesol spravodajský server NBC, ktorý tvrdí, že k ohláseniu dôjde behom rozhovoru s CEO spoločnosti Apple, Timom Cookom, počas dnešného dielu relácie Rock Center. Spoločnosť Apple by mala preniesť časť produkcie počítačov Mac naspäť do USA, čím by spoločnosť zároveň spoločnosť vytvorila nové pracovné príležitosti pre tamojších obyvateľov.

„CEO spoločnosti Apple Tim Cook v exkluzívnom rozhovore s Brianom Williamsom, ktorý bude odvysielaný dnes večer o 10 hodine v relácii Rock Center, prehlásil, že jedna zo súčasných línii produktov Mac bude od budúceho roku exkluzívne v Spojených štátoch. Fanúšikovia Mac si budú musieť počkať na určenie ktorej línie pôjde, pretože Apple, známy svojim tajnostkárstvom, zatiaľ nič neprezradil. Cookove ohlásenie môže, ale aj nemusí potvrdiť posledné chýry o iMacoch s nápisom „Assembled in USA“ na zadnej strane.

Tim Cook taktiež v dlhom rozhovore pre Bloomberg Businessweek pripomína, že Apple investuje približne 100 miliónov dolárov do programu.

„Nie veľa ľudí vie o tom, že hnacie ústroje iPhone a iPad sú vyrábané v USA a mnoho z nich je taktiež exportovaných – procesory a obvody; sklo sa vyrába v Kentucky. A budúci rok prinesieme do Spojených štátov aj produkciu počítačov Mac. Pracovalo sa na tom dlhý čas a k nášmu cieľu sa stále približujeme. Stane sa to v roku 2013. Sme na to naozaj hrdí. Mohli sme spraviť len rýchly presun, ale je to hlbšie, pretože sme chceli urobiť niečo podstatné. A preto investujeme vyše 100 miliónov dolárov. To ale neznamená, že produkty bude skladať samotný Apple, ale že budeme pracovať s ľuďmi a budeme investovať naše peniaze.“

Cook taktiež spomenul, že spoločnosť Apple sa popri presune produkcie do Spojených štátov bude musieť popasovať s mnohými výzvami, keďže tamojší vzdelávací systém neposkytuje úroveň expertízy potrebnú pre realizáciu masovej produkcie spotrebnej elektroniky, ale dúfa, že krok spoločnosti môže napomôcť pri skvalitnení tohto odvetvia edukácie.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Dnes nejčtenější

.