Zavřít reklamu

iPod shuffle je celkom známym miniatúrnym prehrávačom nielen vrámci portfólia spoločnosti Apple, ale aj vrámci malých hudobných prehrávačov zároveň. Jeho účelom bolo priniesť do rodiny hudobných zariadení iPod lacný produkt, ktorý s jednoduchým vzhľadom a dostatočným množstvom pamäte poskytne jeho používateľovi štýlové zariadenie pre počúvanie hudby, vhodné ako darček, použiteľné pri ceste do práce, školy alebo pri rannom behu. Súčasná, štvrtá generácia shuffle je v našich obchodoch dostupná už od 49€ a to hneď v niekoľkých farebných prevedeniach, ako aj s 2GB integrovaným úložiskom. Nás však napadla otázka – Ako by mohla vyzerať ďalšia, piata generácia iPod shuffle?

Súčasnú podobu najmenšieho iPodu spoločnosť Apple predstavila začiatkom septembra 2010, kedy došlo i k predstaveniu šiestej generácie iPod nanoštvrtej generácie iPod Touch, prvýkrát osadenej fotoaparátom a Retina displejom. O dva roky neskôr, v septembri 2012, spoločnosť aktualizovala všetky spomínané prístroje, no v prípade iPod shuffle došlo len k okamžitému spusteniu predaja nových farebných variantov. Pokiaľ sa teda spoločnosť pripravuje na príchod novej, piatej generácie shuffle, je možné, že by spoločnosť šla s dobou a osadila ho novšími technológiami.

Design
Začnime dizajnom. Dizajn štvrtého iPod shuffle je veľmi prívetivý a ľuďom sa páči. Drobný prehrávač na prednej strane disponuje jednoduchým ovládacím panelom, ktorý si inšpiráciu vzal od svojich starších veľkých súrodencov – nano a Classic. Keďže sa Apple čoraz viac sústredí na dotykové displeje a technológie, je isté percento pravdepodobnosti, že by spoločnosť nový iPod osadila dotykovou vrstvou. Nešlo by však o displej, ale o hliníkový touchpad, akými disponujú súčasne Macbooky Pro a Air. Piaty iPod shuffle by tak bolo možné ovládať za pomoci jednoduchých giest, ktorým by napomáhali aj zobrazené symboly ovládacích prvkov. Pokiaľ by ste chceli zvýšiť hlasitosť, klepli by ste na vrch iPodu, pokiaľ znížiť, klepli by ste na spodnú časť. Pokiaľ by ste chceli hudbu pozastaviť alebo spustiť, klepli by ste dvakrát na stred zariadenia, na ktorom by sme našli znak Play/Pause. Ten by navyše svietil, pokiaľ by ste mali hudbu spustenú, vďaka čomu by ste rýchlejšie vedeli, či ste si skladbu pozastavili alebo nevedome spustili.

ipod-shuffle-nakres

Funkcie a obsah balenia
Zadná strana zariadenia by ostala bezo zmeny, klip s logom nahryznutého jabĺčka by aj naďalej bol mimoriadne dôležitou súčasťou produktu. Balenie produktu by mohlo ostať také ako pri súčasných modeloch, teda drobná krabička s farebným prevedením loga, identickým s farbou zakúpeného modelu. Nové sluchátka Earpods by sme len ťažko hľadali v balení, keďže iPod shuffle je najlacnejší z rodiny produktov iPod. Stále by tak súčasťou balenia boli klasické Apple Earphones, ako aj USB kábel slúžiaci na napájane a synchronizáciu zariadenia prostredníctvom 3.5mm audio jacku. Medzi novými funkciami zariadenia by sme však mohli nájsť integráciu Nike+iPod a teda aj pedometru, ktorý by vám za pomoci funkcie VoiceOver, ktorú nájdeme v zariadení už tri a pol roka, povedal, koľko krokov ste prešli a teda aj množstvo spálených kalórii a kilometrov. VoiceOver by sa tak naučil nový príkaz, ktorý by ste mohli vyvolať i manuálne podržaním tlačítka VoiceOver po dobu 3 sekúnd.

 
 

Aká by bola jeho kapacita? Pretože iPod shuffle patrí k najlacnejším produktom spoločnosti Apple a zároveň je najlacnejším a najmenším z rodiny iPod, vždy poskytoval dostatok miesta pre hudbu, ktorú na ňom môžete počúvať. Pretože priemerná skladba stiahnutá z iTunes Store dnes má okolo 10MB, súčasný model iPod nano poskytuje až 2GB priestoru pre ňu, čo je prakticky priestor pre 200 skladieb vo formáte M4A. Pretože tento iPod nemá väčšie využitie, kapacita by ostala nezmenená a teda by sme naň mohli nahrať toto, ale možno i väčšie množstvo skladieb dostupných vo vašej knižnici. Cena 49€ za model by ostala nezmenená a Apple by tak aj naďalej dokázal predávať tento produkt, dostupný v tmavom, striebornom, modrom, zelenom, žltom, ružovom a fialovom prevedení.

Dnes nejčtenější

.