Zavřít reklamu

Akcionáři jej nenáviděli, my jsme jej milovali. Takto by šlo nadnese ve stručnosti zhodnotit postavení CEO Steva Jobse ve společnosti Apple. Zatím co pro většinu fanoušků byl legendou a doslova ztělesněnou vizí a budoucností IT, pro mnoho akcionářů představoval brzdu. Lidé stojící za akciemi společnosti Apple mu byli samozřejmě vděčni za to, co dokázal pro Apple udělat a zejména za to, že díky němu společnost nejen že nezkrachovala, ale dále rostla. Problém však nastal v době, kdy akcionáři chtěli buď výrazný růst akcií nebo přímo vyplácení dividend. Akcie sice stoupaly, ovšem ne tak rychle a prudce jak by si většina akcionářů představovala, navíc byl problém také v tom, že Steve Jobs odmítl v rámci úsporných opatření vyplácet dividendu. Bez vyplácené dividendy se z akcií v podstatě stává něco jako umělecké dílo. Jejich hodnota stoupá, ovšem pokud je neprodáte, což se vám samozřejmě díky tomu, že hodnota stále stoupá nechce, nevyděláváte na nich ani korunu.

Je nutné podotknout, že akcionáři nevěděli o samotném Apple o mnoho víc než my a byli odkázání na média, která přinášela ne vždy lichotivé informace. Během doby, kdy Apple vedl Steve Jobs se tak začalo na světlo světa dostávat mnoho informací o tom, jak Steve mete ze stolu vše co se mu jen trochu nelíbí i když by z toho mohl být pro společnost zisk, který by samozřejmě znamenal zvýšení hodnoty akcií. V posledních dnech jsme mohli jen díky médiím zaznamenat nárůst akcií o neuvěřitelných 45$. Na tuto částku akcie dosáhli pouze díky spekulacím ohledně nového iPhone, který by samozřejmě přišel i za Steva Jobse, ale také díky spekulacím o novém iPad mini a v neposlední řadě pak také o již doslova bájném televizoru Apple HDTV. Akcionáři by za Steva pravděpodobně neočekávali, že může přijít tolik nových produktů, natož pak iPad mini, který Steve Jobs již před časem odsoudil.

Tim Cook tedy co se burzy týká, vede společnost skutečně znamenitě. Například akcie společnosti Microsoft od odchodu Billa Gatese z pozice CEO rezignovaly jak na růst, tak i na pokles a drží si stále stejnou hranici. Na místo toho Tim Cook dokázal hodnotu akcií zvýšit o více než polovinu. Ano, to skutečně dokázal Tim Cook a ne pouze produkty na kterých ještě pracoval Steve Jobs. Dokázaly to vstřícné kroky Tima Cooka k charitě, chování vůči akcionářům a například vyplácení dividend. Další výrazný nárust pak akcie zaznamenaly již kvůli očekávání nových produktů. Akcie jsou tedy skutečně od odchodu Steva Jobse z vedení společnosti zaznamenaly významný růst, který táhne celou ekonomiku.

Sice je možné říct, že nikdo neví zda by stejný růst akcie nečekal také pod vedením Steva Jobse, ovšem ten společnost vedl dlouhé roky až do chvíle kdy byl nucen díky zhoršenému zdravotnímu stavu rezignoval 25. srpna 2011 v 16 hodin a 19 minut na svou funkci CEO společnosti Apple. Akcie za Steva nikdy nerostly tak výrazně jako nyní a akcionáři vnímají nový Apple jako lepší Apple, který je více otevřený nápadům, novým produktům a myšlenkám více lidí, než jen jednoho.

apple-akcie

Dnes nejčtenější

.