Zavřít reklamu

Popadla vás někdy za volantem chuť rozjet to jako Nicolas Cage ve filmu 60 sekund? Není to tak jednoduché. Řidiči filmových aut mají zcela jiné podmínky. Celý silniční provoz se v akčních filmech řídí jinými pravidly. Zde je několik základních rozdílů mezi jízdou v normálním autě a v autě filmovém. Platí to i pro filmy natáčené v Čechách.

Volné parkovací místo

Když běžný řidič potřebuje ve městě rychle někam dojet, nikdy nemůže najít volné místo k zaparkování. V centru Prahy například strávíte i půl hodiny přejížděním z ulice do ulice, než konečně zaparkujete. Platí to i pro majitele parkovací karty.

Hrdina akčího filmu je, pravda, ve větším stresu, protože zachraňuje svět a střílí se po něm z helikoptéry. Přesto ale zaparkuje vždy a všude. Když vjede do podzemních garáží jsou buď zcela prázdné nebo je v nich alespoň tolik místa, aby v nich mohl jezdit smykem rychlostí 70 km/h.

Znáte mistrovství světa v parkování?  

 

Krádeže aut

Auto je velmi cenný majetek, který jeho majitel střeží jako oko v hlavě. Používá bezpečností systémy, zavírá na doraz všechna okna, zamyká ruční brzdu, k havarijnímu pojištění si připlácí pojištění proti krádeži a parkuje tak, aby na auto viděl ze svého okna v práci.

Superhrdina žije v komunismu a nikdy nic nezamyká. Většinou stihne maximálně zabouchnout dveře. Okna zásadně nezavírá, protože ví, že budou stejně brzy rozstřílena. Na druhou stranu nemá morální problém s krádeží cizího auta, které do hodiny shodí ze skály. Vždycky najde otevřené auto a pokud už nejsou klíčky rovnou v zapalování, stačí spojit jakési dva dráty pod volantem, což ani patnáctileté holce netrvá déle, než pět vteřin.Jak ukrást auto pomocí tří plechovek?

 

Průjezd křižovatkou

Běžný řidič je zbytečně opatrný. Už když v dálce vidí na semaforu oranžovou barvu, začne brzdit. Průjezd městem mu tak trvá příšerně dlouho.

Superhrdina jezdí zásadně na červenou. Přestože je to smolař, kterému vždycky vjede do cesty dodávka nebo zrovna, jako na potvoru, projíždí přes cestu vlak, vždy naopak zrychlí, aby překážku těsně minul. Do překážky pak narazí jeho pronásledovatele. Za superhrdinou tak zůstávají desítky zdemolovaných dopravních prostředků.Je vlak silnější, než školní autobus?

 

Rozbíjení skla

Majitel běžného vozu si k povinnému ručení platí i pojištění proti střetu se zvěří. Ví totiž, že zpevněné čelní sklo rozbije pouze srna či jelen svou lebkou.

Superhrdina ví, že i neprůstřelné čelní sklo se dá hravě rozbít loktem nebo prokopnout bosou nohou. Často je to nejlepší způsob, jak vystoupit ven z vozu.Co rozbije autosklo? Kámen? Šroub? Zapalovací svíčka?

 

Odtahová služba

Každý řidič ví, že za asisteční služby si musí připlatit. Běžné povinné ručení ani havarijní pojištění servis při a později po autonehodě nezahrnuje. I s nadstandardní pojistkou to vždy chvíli trvá, než přijede odtahová služba, kterou můžete přivolat až po kontaktování policie.

Superhrdina pojistku nemá. Je pochopitelné, že se svým životním stylem si nenajde čas vyřídit si ani základní povinné ručení online. Upřímně, málokterá pojišťovna jej také pojistí, protože přestože je skvělý řidič, má obrovskou spotřebu aut. I tak za ním vždy přijede odtahovka ještě dřív, než vyleze ven z vraku auta. Policisté jsou pro něj lidé, kteří mu nosí kafe a deku.

Ani na odtahovku není v reálu vždy spoleh. Všimli jste si dalších rozdílů mezi běžným provozem a jízdou ve filmu?

Dnes nejčtenější

.