Zavřít reklamu

Apple dnes na WWDC 2012 přestavil počítač na který čekali všichni fanoušci. Představil MacBook Pro Retina, přinášející vše po čem srdce jen může v oblasti IT toužit. Bohužel po prvních reakcích na cenu počítače mám pocit, že většina lidí nepochopila jeho skutečný účel a smysl, proč jej Apple představil. MacBook Pro Retina totiž přináší nekompromisní výkon, který navíc ještě umocňuje doposud nevídané rozlišení displeje, inteligentní a revoluční ventilátory, stejně jako ultratenké tělo. Za tyto novinky si Apple nechá zaplatit poměrně vysokou částku, ovšem je otázkou pro koho je tato částka vysoká. Apple představil MacBook Pro Retina jako model, doplňující řadu počítačů MacBook Pro, nikoli jako počítač, který nahrazuje některý z modelů MacBook Pro.

Nejedná se o počítač který by útočil na běžný trh, to dal Apple jasně najevo tím, že jej představil nad rámec své řady MacBook Pro. Jedná se o počítač, který díky svému výkonu a bezkonkurenčnímu displeji dokáže poskytnout profesionálním fotografům, kameramanům, režisérům, grafikům a dalším uživatelům v terénu vyšší pohodlí, než které mají doma. Nyní samozřejmě narážím zejména na displej, většina z těchto lidí má doma Mac Pro nebo jiný nadupaný počítač. Stejně jako vy ani já nevyužijete F1, nezdá se pilotům formule ani majitelům stájí F1 drahé, zaplatit stovky milionů korun za monoposty. Stejně jako pro mě jsou drahé tretry za 25 000Kč, jsou pro Usaina Bolta jen zanedbatelnou položkou. Nejde o to, že 25 000Kč pro něj není žádná částka, ale zejména o to, že zkrátka takové boty potřebuje.

Nový MacBook Pro Retina je proto nutné vnímat jako počítač, který si kupují lidé jenž jej potřebují. Pokud se pro něj rozhodnete vy nebo já a nepotřebujete jej, musíte si jeho cenu zdůvodnit jinak. Je jedno zda tím, že chcete mít doma něco, co hned tak někdo nemá nebo tím, že milujete nejnovější technologie. V žádném případě byste si však neměli stěžovat na jeho cenu, nikdo vás totiž nenutí, abyste si tento stroj kupovali. Právě proto jej Apple nabízí jako nadstavbu své řady MacBook Pro a ne jako model, který nahrazuje vyšší konfiguraci MacBook Pro 15″.

MacBook-Pro-Retina

Dnes nejčtenější

.