Zavřít reklamu

Hudební, později multimediální přehrávače iPod dostali Apple na výsluní. V roce 2010 tvořily 98% hudebních přehrávačů v USA iPody. Apple iPod se stal synonymem pro MP3 přehrávače. Nikdo nechtěl mít „empétrojku“, snem každého teenagera bylo mít svůj iPod. Apple díky navázanosti iPodu na internetový online obchod iTunes Store a jednoduché synchronizaci s PC/Mac pomocí aplikace iTunes doslova změnil hudební svět.

Steve Jobs řekl lidem, že není důvod aby si kupovali CD a dal jim iPod. Zároveň však dodal, že není důvod aby kradli hudbu a dal jim iTunes Store. Postupně se původní, poměrně velká krabička s hudební knihovnou vyvinula až do dnes známé řady hudebních přehrávačů Apple, která zahrnuje iPod nano, iPod shuffle, iPod touch a iPod classic. Rok po představení iPhonu bylo jasné, že lidé nemají důvod kupovat si iPod. Stejně jako jim Apple několik let předtím vzal důvod kupovat si audio CD, vzal jim s příchodem iPhone důvod kupovat si iPody. Od doby představení iPhonu prodeje iPodů meziročně klesají o 15 až 20 procent.

S příchodem iPod touch začali analytici zatracovat iPod classic. Proč by si měl někdo kupovat velkou krabici, do které dá několik desítek hodin hudby, když na iPod touch může kromě hudby používat také veškeré vymoženosti operačního systému iOS. Apple však iPod classic nezatratil a nyní se zdá, že společně s iPod nano bude jediným, který přežije.

iPods_compare

Dle mého názoru bude za pět let iPod classic, samozřejmě v jiné podobě posledním iPodem, který bude společně s iPod nano stát po boku mobilního telefonu iPhone. Uživatelé přestanou toužit po iPodu shuffle, který je sice dostupný za vynikající cenu, ovšem ať se Apple snaží sebe víc, není příliš uživatelsky přívětivý. Navíc velikost nového iPod nano je taková, že pro uživatele již nehraje roli, zda mají nano nebo shuffle. Apple tak bude prodávat iPod nano vhodný pro sport  a rekreaci, vedle kterého se bude nadále nabízet také iPod classic. Ten bude určen pro milovníky hudby, jenž nechtějí a ani nemohou využívat iCloudu kvůli velikosti jejich hudební knihovny, která je u většiny uživatelů iPodu Classic ve formátu Apple Lossless. Ono totiž být audiofil skutečně neznamená koupit si sluchátka za 2000Kč, zastrčit je do iPhone a napsat si do profilu na Twitter jsem audiofil.

Apple tak dopřeje skutečným milovníkům hudby v nekompromisní kvalitě to, po čem touží. Na druhou stranu však nebude mít důvod dále produkovat iPod shuffle, stejně tak jako si myslím, že s příchodem odlehčené, cenově dostupnější verze iPhone, přestane být zajímavý iPod touch. Vedle iPhonu tak bude stát pro sportovce určený iPod nano a na audiofily zaměřený iPod classic. Právě iPod Classic začne Apple v příštích letech světu představovat jako produkt vhodný pro poslech hudby bez jakýchkoli kompromisů. Samozřejmě se jedná pouze o moji osobní analýzu, která se zakládá pouze na dlouholetém sledování společnosti Apple a na statistikách prodejnosti jednotlivých hudebních přehrávačů na současném trhu.

Související články


Dnes nejčtenější

.