Zavřít reklamu

Adam Lashinsky ve své nové knize Inside Apple, jenž je mimochodem jednou z nejzajímavějších publikací o IT světě, uvádí, že Apple je tak posedlý utajením, až díky němu nasazuje nové zaměstnance na falešné projekty. Abyste se stali členy týmu Apple je nutné projít nejprve několika velmi náročnými pohovory, když všechny pohovory absolvujete na výbornou, dostanete se do samotného kampusu společnosti Apple v Silicon Valley. Samozřejmě vše se týká pouze zaměstnanců na pozici inženýrů, vývojářů, managerů, designérů a dalších, kteří se přímo podílí na vzniku nových produktů nebo vylepšení těch současných.

Ani poté co jste dostali vstupenku do Apple Campusu, však nemáte vyhráno. Samozřejmostí je, že každý zaměstnanec má povolen vstup pouze do budov, ve kterých skutečně pracuje. Do budov s nejpřísnějším utajením má pak přístup pouze hrstka vyvolených, kteří jsou dlouholetými zaměstnanci společnosti. Tyto budovy nemají žádné okna a hlídá je 24 hodin denně ochranka. Noví zaměstnanci často první měsíce pracují na projektech, které jsou uměle vytvořeny pouze pro prověření důvěryhodnosti společnosti. Není vyjímkou, že o některé falešné novince ví pouze jediný zaměstnanec a společnost sleduje, zda informace vypluje na povrch nebo nikoli.“Nechtěli mi říct, na čem pracuji, věděl jsme, že je to něco v souvislosti s iPodem, ale netušil jsem co“ vzpomíná bývalý inženýr Applu na své první měsíce u společnosti.

Samozřemostí v Applu je také skutečnost, že jednotliví zaměstnanci nebo i celé divize včetně nevyššího managmentu mají přístup pouze k plánům a informacím o konkrétní věci kterou navrhují. Pokud jste tedy inženýrem navrhujícím umístění baterií v novém iPhone, víte kolik místa na baterii máte, jaká musí být její velikost a jaký je předpokládaný odběr energie, nemáte však tušení jak vypadá přístroj, ve kterém bude baterie umístěna. Největším problémem při úniku informací se v posledních letech pro Apple stávají samotní dodavatelé a výrobci, z jejichž továren vychází najevo nežádoucí informace. Apple tak možná již brzy sáhne ke kroku, kdy představí nový produkt s několikaměsíčním předstihem před tím, než jej začne prodávat, stejně jako u iPadu první generace, aby zamezil úniku informací z továren výrobců.

Dnes nejčtenější

.