Zavřít reklamu

Jak někteří z vás možná vědí, Samsung Galaxy S II se stal mobilním telefonem roku pro rok 2011. Při této příležitosti jsem do světa vypustil nevinný tweet zhruba tohoto znění: „Víte proč se Samsung Galaxy S II stal mobilem roku? Protože Apple ještě nepředstavil nový iPhone“. Uplynulo několik dní a můj tweet se díky několika retweetům dostal až k nepříteli (rozuměj uživatelům Androidu). Během včerejšího odpoledne mi přišlo několik desítek notifikací o tom, jaká jsem ovečka a že můj iPhone není nic jiného než tupá a drahá cihla. 

Abych byl upřímný, svůj první iPhone jsem si v roce 2008 nekoupil kvůli tomu co umí (v té době to nebyla žádná sláva, co si budeme povídat) , ale kvůli tomu, jak vypadal. Kombinace černé čelní strany s velkým displejem a chromového rámečku vypadala prakticky totožně jako u první generace telefonu, který jsem v roce 2007 považoval za nejkrásnější na trhu (a tento názor ostatně sdílím dodnes). A byla to právě první generace iPhonu, které mohou být konkurenční telefony vděčné za svou existenci. Do té doby se totiž dotykové telefony prodávaly minimálně a mnohem úspěšnější byly telefony klasické, popřípadě véčkové nebo vysouvací konstrukce. Sice existovalo několik dotykových modelů od nejrůznějších výrobců, nicméně uživatelské přívětivosti iPhonu nedosáhl žádný z nich.

První iPhone jednoduše vytvořil nový trend dotykových mobilních telefonů. Pokud se podíváte na výbavu současných modelů mobilů s Androidem nebo třeba Windows Phone 7, zjistíte, že všechny chytré telefony spojuje několik hardwarových prvků, které masově rozšířila právě první generace iPhonu. Příkladem budiž třeba akcelerometr nebo multidotekový kapacitní displej. Od té doby co tyto hardwarové prvky používá Apple se staly standartem pro chytré tefony i u konkurenčních výrobců. To, co měl iPhone v roce 2007 má dnes levný telefon s Androidem za 3 tisíce.

Uživatelé Androidu jistě namítnou, že v porovnání s „jejich“ operačním systémem je iOS hloupý a nepoužitelný. Ano, z části je to pravda, nicméně podle mého názoru iPhone nikdy neměl být telefonem pro geeky, kteří mají potřebu telefon neustále ladit nebo měnit vzhled systému. Když Steve Jobs v roce 2007 prohlásil: „Dnes znovu objevíme mobilní telefon.“ , představil neuvěřitelně líbivé mobilní zařízení, které bylo svým způsobem „chytré“ a zároveň lehce použitelné. A přesně to byla původní myšlenka celé projektu. Vytvořit mobilní telefon přesně v duchu společnosti Apple. Jednoduchý na ovládání se stabilním operačním systémem a vkusným vzhledem.

V té době se svět smartphonů rozdělil. Na dobu před iPhonem a dobu po iPhonu. Najednou měl každý výrobce model, který se iPhonu podobal (ať už funkčně nebo fyzicky) a z originálu se stal fenomén. Neříkám, že si Samsung Galaxy S II cenu pro nejlepší mobil roku nezaslouží, bezpochyby jde o výborný telefon, nicméně prohlašovat, že iPhone je nepoužitelná cihla je zcestné. Nebýt iPhonu tak nejspíš žádný Galaxy S II nikdy nevznikl.

Dnes nejčtenější

.