Zavřít reklamu

Doposud třetí Čech v historii byl draftován do nejslavnější basketbalové soutěže světa. Po Jiřím Zídkovi a Jiří Welshovi se čeští fanoušci dočkali hráče , který byl vybrán jako šestý ze všech kandidátu letošního draftu. Jan Veselý, rodák z Ostravy může zanechat dosud nejhlubší stopu českého basketbalu v milionářské soutěži. Vybral si ho mladý tým z hlavního města USA, Wahington Wizards, kde ho budeme moci vídat po boku loňské jedničky draftu NBA Johna Walla.

Jednadvacetiletý Veselý hraje jako vysoké křídlo, nebo nižší podkošový hráč. Ať už na té či oné pozici předvádí 211cm vysoký Čech velmi výbušnou hru a efektivně smečovat mu rozhodně není cizí. Chybělo málo a odchovance BK Snakes Ostrava jsme mohli vídat už v uplynulé sezoně NBA, ovšem Veselý se rozhodl se do loňského draftu nepřihlásit a strávil sezonu v Evropě. Po již zmíněném ostravském klubu , kde basketbalově vyrostl, odešel v roce 2007 na rok do Slovinska, odkud po jedné sezóně zamířil do slavného srbského týmu Partizan Bělehrad, kde se postupně stal miláčkem divokých bělehradských fanoušku, ale i  nejlepším hráčem Evropy do 22 let za rok 2010. S hlavním městem Srbska se letos český reprezentant rozloučil a zamířil za moře.

24. června brzo ráno středoevropského času zazněla v New Jersey pro Veselého ta klíčová věta: Washington Wizards si jako šestého v pořadí vybírá Jana Veselého z Ostravy, Česká republika. Veselý se usmál, vstal ze židle, zapnul si sako, vášnivě políbil přítelkyni, nasadil si čepici svého nového týmu a vydal se pro gratulace k prezidentovi NBA Davidu Sternovi. Hned poté následoval jeho první rozhovor jako hráče NBA v němž mimojiné prohlásil, že by se už letos rád představil v soutěži smečařů zámořské ligy. Dokonce si dovolil i zavtipkovat, když ihned dostal přezdívku evropský Blake Griffin (předloňská jednička draftu a vítěz loňského Slam Dunk Contestu), prohlásil, že si spíše myslí, že Blake Griffin je americký Jan Veselý. Tak jako tak naše republika má historicky třetího zástupce v největší basketbalové soutěži světa. Jak se Janu Veselému povede je jen na něm. A kdo ví, třeba se už příští rok dočkáme dalších českých basketbalistů. V příštím draftu rozhodně nejsou bez šance jeho dva reprezentační spoluhráči Tomáš Satoranský a David Jelínek.

Dnes nejčtenější

.