Zavřít reklamu

Následující text neberte prosím jako klasickou recenzi, tu jsme již provedli u recenzování minulé generace iMacu 2010. Nyní jsem se pokusil zaměřit na nedostatky nejen počítače, ale zejména obsahu, který pro takto výkonný a kvalitní stroj chybí, což je velká škoda. Apple nabízí pouze dva stolní počítače pro domácí použití, jedním je Mac Mini a tím druhým je dnes recenzovaný iMac. Počítače iMac s All-In (celý počítač je ukryt v konstrukci Displeje) konstrukcí se nabízí ve dvou velikostech, iMac 21,5″ a iMac 27″. My se podíváme na větší model, který kromě vysokého výkonu nabízí také úctyhodné rozlišení displeje dosahující hodnoty 2560 x 1440 pixelů na 27 palcích. Již dopředu mohu prozradit, že se jedná o skvělý počítač, kterému však chybí potřebný obsah a to nejen software, ale také videa nebo webové stránky v potřebném rozlišení. Předem upozorním, že pokud se chcete dozvědět podrobnosti například o obsahu balení a dalších věcech, podívejte se na recenzi předchozí generace iMacu, která se této problematice věnuje podrobně. Protože iMac každý zná ze všech stran, pokusím se v recenzi zaměřit spíše na chyby, než na klady počítače, ty jsou totiž již důverně známe.

Konfigurace

Testovaný iMac 27″ nabízí konfiguraci s procesorem Intel i5 Quad-core na frekvenci 2.7GHz. Procesor pochází z řady procesorů společnosti Intel s architekturou Sandy-Bridge. O místo na pevném disku se stará jeden 1TB pevný disk s 7200 otáčkami za minutu. V počítači najdeme 4GB operační paměti a grafickou kartu AMD Radeon HD 6770M nabízející 512MB grafické paměti GDDR5. U nového iMacu nedošlo oproti předchozí generaci k takovému nárustu výkonu, jako tomu je u MacBook Pro 2010 a Macbook Pro 2011.

iMac-2011

Design

Pro sekci Design jsem použil text z recenze předchozí generace iMacu, jehož kompletní znění najdete zde. iMac patrí do kategórie All in one počítačov, čo znamená, že všetok hardvér je ukrytý v tele „monitoru“, ktorého rozmery sú 51,7 cm na výšku, 65 cm na šírku s hĺbkou 20,7 cm, tvorenej z veľkej časti masívnou hliníkovou nohou, pretože samotný display, resp. telo iMacu, má len okolo 6 cm. V prípade menšej, 21.5″ verzie, sú rozmery 45,1 cm, 52,8 cm a hĺbka 18,85 cm. Vďaka celohliníkovej konštrukcii sa pri prenášaní pripravte na váhu 13,8 kg (9,3 kg u 21.5″ modelu). Celý počítač teda pevne stojí na jednej nohe, ktorá ho dovuľuje nakláňať po zvislej ose. To je vďaka dokonalému vyváženiu veľmi jednoduché, k zmene polohy nie je potrebné vynaložiť veľkú silu a monitor vo zvolenej polohe drží ako pribitý. Horizontálne polohovanie či pivot možné nie sú, no pokiaľ ho občas horizontálne otočiť potrebuje, nie je problém otočiť celou konštrukciou, opäť to ide veľmi ľahko, hoci na stole otáčate 14 kilovú obludu.
Najdominantnejšou časťou iMacu je obrovský IPS display s čiernymi okrajmi, všetko kompletne skryté pod kusom skla. Približne rovnako je dizajnovo riešený aj monitor LED Cinema Display, no iMac navyše v spodnej časti obsahuje masívny hliníkový pás. V jeho útrobách sa skrýva časť hardvéru stroja, resp. minimálne pamäte, ktoré sú zo spodnej strany ľahko prístupné a teda ľahko upgradeovateľné. Okrem toho tu nájdeme stereo reproduktory a mriežku cez ktorú prúdi vzduch. Na pravej strane konštrukcie nájdeme slot mechaniky a pod ním slot pre SD karty. Toto riešenie mi nepríde práve najšťastnejšie, pretože pokiaľ zasúvate karty tak ako ja, teda po hmate bez pozerania sa, môže sa vám ľahko stať, že kartu zasuniete do slotu mechaniky. Karty našťastie z čítačky mierne vytŕčajú, takže keď vám ide karta do slotu veľmi ľahko a hlbšie ako je zvykom, viete, že je zle. Všetky ostatné konektory potom nájdete v jednej línii na zadnej strane prístroja, konkrétne sa jedná o štyri USB 2.0, jeden FireWire 800, 2x Thunderbolt, Ethernet, 3,5mm audio vstup a 3,5mm linkový a digitálny audio výstup. Toto riešenie tiež nepokladám za práve najrozumnejšie, osobne by som ocenil aspoň jeden USB port na boku prístroja, pretože pokiaľ často prenášate dáta pomocou externých diskov či USB kľúčov, tak vás pri každom zapojení a odpojení, vstávanie a prehrabávanie sa medzi ostatnými káblami prestane baviť. Majitelia hliníkových klávesníc síce môžu využiť USB porty klávesnice, no tie nemusia napájaním na každé zariadenie stačiť a tieto klávesnice sa už k iMacom v základnom balení ani nedodávajú. V hornej časti čierneho rámu displaya sa ukrýva iSight HD kamera, okrem kamery nájdete v ráme aj mikrofón.

 

27″ Display kterému chybí obsah

iMac 27″ upoutá na první pohled svým displejem, který je opravdu velký, bohužel v současné době až příliš velký. V dnešní době honu za Retina displeji, za displeji, které nabízejí na 5″ FULL HD rozlišení a dalšími technologiemi pro co nejkvalitnější zobrazení obsahu zapomínáme, že nám chybí právě ten zobrazovaný obsah. Rozlišení 27″ iMacu je 2560 x 1440 pixelů, tedy více než FULL HD. Jsme v ČR, bohužel si tedy HD film z iTunes nestáhnu, ovšem i ten je v rozlišení pouze 720p, které iMacu zdaleka nedostačuje. Blu-ray mechaniku Steve Jobs odmítá, takže se legálně nemohu dostat k filmům v rozlišení alespoň 1080p, které jsou stále ještě pro rozlišení iMacu nedostatečné. V současné době je většina videí stále pouze 720p a i když připustíme, že budete stahovat nelegální filmy ve vysokém rozlišení, většina z nich je 720p. Pokud spustíte takový film, objeví se vám zhruba přes 1/3 obrazovky. V momentě kdy jej roztáhnete do full-screen zobrazení, tedy zobrazení přes celou obrazovku, bude kvalita velmi pokulhávat! Většina her je také v současné době dělána pro rozlišení FULL HD, tedy 1080p, což stále nedostačuje pro iMac.

Prohlížení webových stránek, což je činnost kterou většina uživatelů dělá podle průzkumů drtivou většinu času stráveného na počítači, nevypadá zdaleka tak skvěle, jak by se dalo předpokládat. Většina webů se totiž stále ještě dělá pro rozlišení 1024×768 pixelů. Pokud tedy zobrazíte webovou stránku v Safari, které je spuštěno ve Full-screenu, zobrazí se vám uprostřed iMacu pouze „nudle“, ve které je obsah webové stránky. Výhodou do jisté míry je, že můžete mít zobrazeno několik oken vedle sebe a to nejen internetového prohlížeče, na druhou stranu osobně patřím k lidem, kteří rádi prohlíží obsah webů ve full-screen módu, tak jak jsme zvyklí například z iPadů.

Apple-Led-Cinema-Macbook-Pro

Grafická karta AMD HD 6750M/HD 6770M

AMD Radeon HD 6770M (HD 6750M) je grafická karta střední třídy určená pro notebooky. Podporuje DirectX 11 a je nástupcem karty HD 5570. Stejně jako starší typ, tak i nová grafická karta 6770M (HD 6750M) je založena na starší architektuře, která je podobná sérii 5000. 3D výkon této karty by měl být o něco vyšší v porovnání se starším Radeonem HD 5770, díky většímu množství shaderů a vyšší frekvenci. Aktuální náročné hry by měly na těchto grafických kartách běžet plynule v rozlišení 1366×768 na střední až vysoké detaily. Méně náročné hry jako Sims 3 nebo FIFA 11 by měly běžet na vysoké detaily v plném rozlišení. Grafická karta zvládne dekódovat tyto formáty: MPEG-4 AVC/H.264, VC-1, MPEG-2, Flash a také Multi-View Codec (MVC) a DivX nebo Xvid. Tato série grafických karet má integrován HD zvukový řadič pro přenos HD audia (Dolby TrueHD nebo DTS Master Audio) a to přes HDMI a DisplayPort (například pro Blu-Ray videa). Škoda je, že Apple nové přístroje neosazuje 3D displeji, protože grafická karta tuto technologii podporuje (stejně jako konkurence od Nvidie).

Uzavřenost Apple

Apple rozhodl, že i když si koupíte nejdražší model iMacu 27″ s procesorem Intel i5 Quad-core na frekvenci 3.1GH, spokojíte se s 4GB operační paměti, což je u počítače za 2000$ poměrně zvláštní. Navíc jak nejen naše zkušenosti, ale také diskusní fóra ukazují, sehnat opravdu 100% kompatibilní operační pamět pro iMac nemusí být pro běžného uživatele vůbec snadná věc. Další problém vidím v tom, že Apple vsází jak již z minulosti víme všechno na jednu kartu. Momentálně mě to však vadí více než kdy předtím. Počítač za 50 000Kč má být dokonalou pracovní stanicí, která vás nebude nijak omezovat. Bohužel Apple tentokrát vsadil výhradně na zatím ne příliš rozšířený Thunderbolt. Na tom by nebylo nic špatného, kdybyste k počítači mohli připojit příslušenství také přes USB 3.0. Je škoda, že alespoň jeden ze čtveřice portů USB, nenese ono modré zbarvení, charakteristické pro USB 3.0.

Bohužel si u nového iMacu zatím nevyměníte ani pevný disk. U této skutečnosti se však očekává rychlá náprava nejen ze strany Apple, ale také výrobců disků. Hlavní 3,5″ SATA pevný disk v nových iMacích má nový napájecí SATA konektor, který místo standardních 4 pinů obsahuje 7-pinový konektor. Teplotní kontrola pevného disku v těchto strojích se řídí právě tímto novým kabelem v kombinaci s firmware pro pevný disk. Z našeho testování jsme zjistili, že odstraněním tohoto se začnou točit ventilátory sloužící k jeho chlazení na maximální rychlost. Pokud vyměníte původní disk za nový disk, který není od společnosti Apple, bude to mít za následek, že iMac neprojde Apple Hardware Testem (AHT), který následně počítači nedovolí nabootovat operační systém.

Apple iMac + Apple LED Cinema 24″ Display

Bohužel, pokud si myslíte, že se problém týkal pouze konfigurace MacBook Pro 2011 + Apple LED Cinema 24″ display, musím vás zklamat. Apple zkrátka ani po několika měsících nebyl schopen opravit chybu s Thunderboltem a obraz stále problikává. Zhruba jednou do týdne se navíc stane, že obraz zcela zamrzá a jste nuceni vytáhnout kabel z Thunderbolt portu a znovu jej zapojit.

Uzavřenost počítače

Při běžné práci jsou ventilátory iMacu neslyšitelné, pokud však vytížíte procesor nad padesát procent výkonu, jejich zvuku si už jistě všimnete. Zde je potřeba zdůraznit, že běžnou prací, při které jede jedno jádro procesoru na zhruba 10-15 %, je myšleno používání následujících aplikací: Safari, multimediálním přehrávačem iTunes, aplikacemi Skype, Preview, Mail, Word, Pages a například ještě sledování videa v běžném rozlišení. Bohužel Apple má stále ještě potíže s Flash přehrávačem, které jsou umocněny UniBody All-in designem. Pokud si pustíte na YouTube video v rozlišení 1080p a přepnete do Full-screen zobrazení, za pár vteřin již ucítíte teplo na zadní straně počítače, ventilátory budou v té době však stále tiché. Plně vytížit procesor zvládne opravdu málokterý uživatel. Díky All-in technologii vzniká v těle iMacu poměrně dost tepla, které není odváděno tak, jak by si zasloužilo. Stejné připomínky mají technici také pro MacBook Pro Unibody. Je tedy nutné počítat s vysokou náročností na výdrž použitého hardware. Navíc počítače iMac nejsou zrovna jednoduše opravitelné stroje.

Výkonostní testy podle programu GeekBench

iMac 2011

Na následujícím obrázku vidíte Geekbench test iMac 2011 s procesorem Intel Quad-core Sandy-Bridge i5 na 2.7Ghz, 4GB DDR3 operační paměti na frekvenci 1333Mhz, grafickou kartou AMD Radeon HD 6770M s 512MB grafické paměti GDDR5 a 1TB pevným diskem s 7200 otáčkami za minutu. Test byl proveden po restartu systému Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard a v jeho průběhu nebyla spuštěna žádná jiná aplikace. Test byl proveden celkem 5x a byl vybrán průměrný výsledek, výsledky testu se lišily v řádu jednotek bodů.

geekbench-imac-2011

iMac 2010

Na následujícím obrázku vidíte Geekbench test iMac s procesorem Intel i7 na 2.93Ghz, 12GB DDR3 operační paměti na frekvenci 1333Mhz, grafickou kartou ATI HD 5750 a 1TB pevným diskem s 7200 otáčkami za minutu. Test byl proveden po restartu systému Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard a v jeho průběhu nebyla spuštěna žádná jiná aplikace. Test byl proveden celkem 5x a byl vybrán průměrný výsledek, výsledky testu se lišily v řádu jednotek bodů.

iMac-2010-geekbench

MacBook Pro 2011

Na následujícím obrázku vidíte Geekbench test MacBook Pro 15″ s procesorem Intel i7 quad-core na frekvenci 2.0Ghz, 4GB operační paměti na frekvenci 1333Mhz, grafickou kartou Intel HD Graphics 3000 s 384MB DDR3 a AMD Radeon HD 6490M s 256MB GDDR5 paměti a SSD diskem OCZ Vertex 2 s rychlostí čtení/zápisu dat okolo 300Mb/s. Test byl proveden po restartu systému Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard a v jeho průběhu nebyla spuštěna žádná jiná aplikace. Test byl proveden po restartu systému Mac OS X 10.6.7 Snow Leopard a v jeho průběhu nebyla spuštěna žádná jiná aplikace. Test byl proveden celkem 5x a byl vybrán průměrný výsledek, výsledky testu se lišily v řádu jednotek bodů.

 

geekbench-mbp-2011

 

Resumé
Pro mě je velká škoda, že Apple nenabízí iMac 24″, protože 27″ je jak jsem již vysvětlil zbytečně mnoho a 21,5 je zase velmi málo. iMac je nádherný počítač, který nabízí nejen skvělý výkon, ale také poutavý design a výborný displej. Bohužel je škoda, že není na pracovním stole většiny majitelů nenajde využití ani displej, ani výkon. Pro majitele předchozí generace iMaců je zcela zbytečné investovat do té nejnovější. Pokud si budete pořizovat nový počítač od Apple, zvažte zda není rozumnější koupit MacBook Pro a externí displej, nebo zda skutečně toužíte po iMacu.

Dnes nejčtenější

.