Zavřít reklamu

Z dnešního pohledu si málokdo uvědomí, jaký byl problém před 20 lety nějaký objekt vyfotografovat a snímek přenést do počítače pro následnou úpravu a vytištění. Když pominu klasickou fotografii a její naskenování, každý ví, že další do současnosti v podstatě nezměněnou etapou byl digitální fotoaparát s ukládáním snímků v digitální podobě na paměťové médium přístroje. Málokdo ale ví, že v přechodném období začátku devadesátých let minulého století existoval jejich předchůdce se záznamem na VF disky (2″ video floppy disky) a produktová řada od leadra fototechniky se jmenovala Canon Still Video Kamera (iON řada). S přístrojem se dodávala sada pro import fotografií do počítače (Mac i PC). Jednalo se o rozšiřující kartu, která se musela do počítače instalovat. Kamera neměla digitální výstup, ale pouze kompozitní videovýstup, takže import snímku do počítače byl v podstatě převod analogového signálu videovýstupu na digitální data uloženého snímku počítačovým programem. Na videodisk se vešlo 50 snímků a rozlišení přístroje čítalo 786 bodů horizontálně při 320 záznamových řádcích snímku (tj. cca necelých 260.000 bodů). Snímky se nahrávaly na soustředné stopy disku. Přehrávání snímků bylo možné jak samotnou kamerou, tak i externím video-floppy-přehrávačem. Disketa se v přístroji točila a magnetická hlava na konkrétní najeté stopě disku snímala obrázek a předávala ho videosignálem na výstup kamery. Existovala různá rozšíření jako adaptér kinofilmu, širokoúhlá předsádka i telekonvertor. S přístrojem jsme se mohli v první polovině devadesátých let setkat v kopírovacích centrech při napojení na laserové plnobarevné kopírky CLC500 či CLC300 prostřednictvím IPU (Intelligent Processing Unit) jednotky i v reklamních agenturách, pojišťovnách ap. Cena přístroje Canon RC-260 se pohybovala  roce 1991 kolem 80.000 Kčs. Se sadou pro přenos fotek do počítače byla cena 120.000 Kčs.

Následující momentky jsou pořízené osobně právě kamerou Canon RC-260 v červnu roku 1991 a převedené do počítače Apple. K jejich rozlišení buďte shovívaví, před 20 lety jsem z nich na monitoru Maca byl unesen stejně jako dnes z iPadu 2…

 

 

Následují fotografie kamery, balení videodisket, schéma s externí čtečkou videodisků ap. Na snímku 6 můžete vidět rozebraný videodisk, který jsem obětoval pro nafocení pro tento článek.

 

 

 

Na dobovém osmistránkovém katalogu můžete vidět kompletní příslušenství, doplňky, technické parametry a ostatní zajímavosti přístroje Canon RC-260.


Dnes nejčtenější

.