Zavřít reklamu

Apple_macbook_airĽahký, prenosný MacBook Air sa teší popularite, o čom svedčia čísla o predajoch tohto ultratenkého notebooku od Apple. Popularitu si získal hlavne vďaka viacerým novinkám, ako napr. uvedenie aj 11” modelu na trh, ktorý sa začína na 999€, alebo napr. možnosť rozšírenia RAM až na 4 GB. Najnovšie správy nám hovoria, že Apple za posledný štvrťrok minulého roku predal až 1 milión MacBookov Air, počas trojmesačného obdobia končiaceho sa decembrom (prosinec) 2010. Tieto čísla vravia o tom, že MacBook Air sa stal jedným z najúspešnejších počítačov Mac, ktoré boli uvedené na trh.

Tieto čísla prekonávajú aj tie najdivokejšie predstavy, s ktorými prišli analytici. Počet predaných MacBookov Air presiahol predpoklady približne až o 63%, čo je dosť, aby sa analytici nad sebou zamysleli. Popularitu rozhodne zapríčinilo viacero faktorov. Najväčším lákadlom sa môže zdať uvedenie 11 a 13 palcového modelu, alebo použitie SSD diskov rôznych kapacít, ktoré upravili aj cenu, ktorá sa začína na 999€ za najzákladnejší model.

AppleInsider poskytol informácie, podľa ktorých si MacBook Air ukrojil až jednu tretinu na trhu podnikateľov, pre ktorých bol doteraz typický MacBook Pro. Ten sa s MacBookom Air teraz v podnikateľskom priestore delí približne v pomere 2:1, s väčším podielom samozrejme pre MacBook Pro. Tieto čísla môžu byť ešte ovplyvnené, pretože Apple prednedávnom uviedol nový MacBook Pro, ktorý určite zamieša karty na tomto trhu. Či však pôjde o veľké zmeny, je otázne, závisí to hlavne od typu práce, na ktorú tento MacBook plánujete používať. Trendom sa začína stávať výdrž a prenosnosť notebooku, ktorá je uprednostňovaná pred výkonom. Predsa na iWork nepotrebujete mať štvorjadrový procesor a 8 GB RAM, na túto prácu kludne stačí aj MacBook Air so svojim ,,slabým” dvojjadrom.

Úspech MacBooku Air by Apple mohol napovedať aj o tom, že už by konečne mohol odstrániť DVD mechaniku z MacBookov a zväčšiť batériu, alebo tento priestor využiť nejak efektívnejšie. Veď keď sa až jedna tretina rozhodla pre počítač bez mechaniky, prečo by to malo ostatným prekážať? Samozrejme, že z tohto pohľadu ide o menšinu, ale predstavuje to trend, že čím ďalej, tým viac ľudí si vie predstaviť život bez, podľa mňa zbytočnej, DVD mechaniky.

Dnes nejčtenější

.