Zavřít reklamu

Známy je fakt že MacBooky sa dajú ovládať aj originálnym diaľkovým ovládaním Apple Remote. Či už starší biely model alebo nový hliníkový prispôsobený vzhľadom k MacBookom Pro nám poskytuje pohodlné pozeranie filmov z iTunes alebo prezentovanie na mítingu. Avšak bez rozširujúceho programu je použitie Apple Remote dosť obmedzujúce. Práve preto firma “Gravity Applications” nám prináša aplikáciu Sofa Control ktorá dáva zariadeniu Apple Remote novú možnosť ako stráviť viac času vo vašich rukách.

Ovládanie

Aj keď je množstvo tlačidiel na Apple Remote obmedzené, s trochou cviku sa môžete naučiť ovládať rôzne na prvý pohľad zdanlivo ťažko diaľkovo ovládateľné aplikácie. Stlačením Play/Pause sa nám zobrazia aplikácie ktoré môžeme spustiť a ovládať pomocou Apple Remote. (FrontRow, iTunes, ….) Dlhším podržaním tlačidla Play/Pause sa dostaneme do globálneho menu ktoré ponúka tieto položky:

Screen shot 2010-05-20 at 6
Screen shot 2010-05-20 at 6


Script Switcher

Slúži na zobrazenie podporovaných aplikácií s možnosťou ich okamžitého spustenia. Zoznam aplikácii je celkom bohatý a nie je problém pokiaľ ovládate Apple script pridať aj vlastné alebo napísať na podporu developerovi a ak to bude zaujímavá aplikácia aj pre iných radi ju pridajú do podporovaných.

Sound Volume

Nastavovanie hlasitosti prehrávaných zvukových súborov, po krokoch, plus možnosť úplného stlmenia hlasitosti.

Front Row

Štandardná aplikácia MAC OC X, dôverne známa každému používateľovi nám prináša prístup k multimediálnemu obsahu vašej iTunes zbierky od hudby cez video, podcasty až po efektý prezentátor vášho foto albumu aplikácie iPhoto.

Zoom, Exposé, Dashboard

Priblíženie obrazovky ako pomocou klávesy CMD + MagicMouse. Exposé a Dashboard sú v tomto menu trochu preceňované a bez ich prítomnosti by som sa určite zaobišiel.

Virtual Mouse

Tak táto funkcia dáva aplikácii naozaj význam a je tak možné plnohodnotné ovládanie celého systému priamo z gauča vo vašej obývačke. Veľmi podarenou funkciou je “Mouse Light” ktorá nám okolo kurzora myši vytvorí žltý kruh pre lepšiu viditeľnosť kurzora. Toto sa nám hodí nie len počas prezentácie keď chceme upresniť nejaký detail na slajde ale pomôže nám aj v lepšej orientácii pri sledovaní kurzora na ne kontrastnom pozadí cez LCD TV/Plazma.

Power

Obsahom položky Power nie je nič iné ako štandardné úkony “Sleep”, “Restart”, “Shutdown”

Application

V Application nájdeme práve používanú aplikáciu, preto sa položka nevolá “Application” ale vždy je to názov aplikácie samotnej. (Safari, Keynote…). A aplikáciu tu môžeme zavrieť, skryť alebo zminimalizovať.

Screen shot 2010-05-20 at 6

Switch Application

Menu pomocou ktorého môžeme jednoducho prepínať medzi spustenými aplikáciami.

Open File

Jednoduchý súborový manažér ktorý slúži na prehľadávanie celého obsahu MacBooku vrátane pripojených externých diskov.

Display Mirror, Switch Primary, Turn off display

Ak používate k MacBooku externý monitor, a to ak chcete sledovať a pracovať z pohodlia vašej sedačky tak sa určite bez neho nezaobídete, máte možnosť zobrazenia rovnakého obsahu na oboch obrazovkách alebo prepnutie obsahu medzi nimi a pokiaľ sa rozhodnete iba pre počúvanie hudobnej produkcie tak zvolíte vypnutie displejov aby sme šetrili nie len životné prostredie a elektrinu ale aj LCD panely našich zobrazovacích jednotiek.

Screen shot 2010-05-20 at 6

Sleep Timer

A to najlepšie na záver. Funkcia bez ktorej by som si ani túto aplikáciu ani nevedel predstaviť, je síce defaultne v nastaveniach vypnutá ale určite si ju hneď zapnite. Lebo večer keď si pustíte svoj obľúbený seriál a doľahne na vás únava po  celodennom zhone, ovládač vám vykĺzne z ruky a vy pomaly zaspávate tak práve vďaka Sofa Control budete mať ničím nerušený spánok a ona sa postará aj o vášho MACka.

Dobrú noc. :-)

Sofa Control: http://www.gravityapps.com/sofacontrol/index.html

Cena: $15

Apple Remote nám na testovanie Sofa Control poskytla firma www.iBite.sk

Screen shot 2010-05-21 at 7

Jan Caran

twitter.com/jcaran





Dnes nejčtenější

.