Zavřít reklamu

intel_logoPodle zpráv CNET, Apple brzy představí nové vysokorychlostní připojení ostatních zařízení. Intel má svou vlastní technologii Light Peak, tu teď dá k dispozici Applu. Dle slov zástupců firmy Intel poskytne tuto technologii Applu během první poloviny tohoto roku a ten tak bude moci ihned začít s výrobou. Měl by tedy vzniknout úplně nový konektor, do kterého budeme moci připojit jakékoliv zařízení.

Technologie Light Peak je výrazně rychlejší než všechny dosud předešlé, které jsou do dnes na trhu. Pro srovnání FireWire 400 má rychlost 400 Mb/s, FireWire 800 má rychlost 800 Mb/s, USB 2.0 podporuje rychlost až 480 Mb/s a USB 3.0 má dosud nejvyšší rychlost ze všech a to 3,2 Gb/s. Technologie Light Peak přinese neuvěřitelných 10 Gb/s což je třikrát rychlejší než rychlost u USB 3.0, a více než desetkrát rychlejší než je v dnešní době zastaralé FireWire 800. Dokážete si tedy představit, že by v každém počítači od Applu byla použita technologie Light Peak? Například převést celý film z Blu-Ray disku by byla záležitost 30 sekund.

Tato technologie s dnes opravdu neuvěřitelnou rychlostí a podporou ze strany firmy Intel se zdá být dobrý důvod, proč Apple stále nepředstavil v žádném ze svých počítačů USB 3.0, které ještě není zdaleka plně odladěno jako USB 2.0, které je dnes standardem. Steve Jobs ještě před svým odchodem na zdravotní dovolenou řekl:

„Nevidíme důvod proč nyní používat USB 3.0“

Apple nadcházející týden ve čtvrtek 24. února 2011 podle posledních zpráv představí novou řadu MacBook Pro, ty už by měly obsahovat nové procesory technologie Sandy Bridge. V současné době není světu známo, zda budou nové „Pročka“ obsahovat konektor Light Peak, dovolím si tipovat, že NE. Intel uvedl, že nové Mac počítače už budou mít procesory technologie Sandy Bridge, ovšem bez podpory USB 3.0. Teď je jen otázkou zda se dočkáme už příští týden nového konektoru Light Peak. Bylo by to určitě super!

Veřejnost kolem firmy Apple také očekává představení nové vylepšené řady stolních počítačů iMac. Pokud tedy USB3 nebude součásti nové řady MacBook Pro, tak snad se dočkáme v iMacu, který by měl být představen někdy v létě tohoto roku. Na videu si můžete prohlídnout co nová technologie Light Peak, nabídne uživateli. V brzké době se tedy můžeme těšit na nejrychlejší technologii kopírovaní v dosavadní historii počítačů. Doufám, že to bude Apple, který předvede všem, jak by tato technologie měla vypadat a fungovat. Těším se.

Dnes nejčtenější

.