Zavřít reklamu

apple.comApple len pred pár hodinami zmenil vzhľad stránky. Zvyknutý sme boli na šedú lištu v hornej časti stránky, teraz Apple updatoval na čiernu, ktorá sa stretla s rôznymi reakciami u ľudí. V minulosti to bolo tak, že každý väčší update napovedal o novom vzhľade operačného systému Mac OS X. Terajší nový vzhľad apple.com by mohol napovedať o novom vzhľade nového operačného systému od Apple – Mac OS X 10.7 Lion.

Prvá stránka apple.com
Apple spustil svoju stránku v roku 1996. Vzhľad bol dosť jednoduchý (na dnešné pomery), orientovaný na červenú farbu, ktorá bola na stránke dominantná. Stránka v tých časoch bola centrovaná na ľavú stranu. Apple vtedy samozrejme používal aj svoje farebné, alebo keď chcete dúhové logo.

apple

Obrázok bol prevzatý z www.bfinternet.co.uk

Rok 1998
V roku 1998 Apple updatoval svoju stránku, ktorá prešla väčšími zmenami. Na stránke začala dominovať biela farba, na červenú sa zabudlo. Stránka obsahovala aj gif animáciu, ktorú by ste dneska hľadali ťažko.

apple_Website

Obrázok bol prevzatý z www.webthrower.com

Rok 2000
Prelom tisícročí bol významný aj pre Apple stránku. Stránka nadobudla z časti podobu, akú poznáme aj dnes. Na stránke sa objavilo horné hlavné menu, ktoré stránku sprehľadnilo a uľahčilo navigáciu na stránke. Pochopiteľne neobsahovalo sekcie ako dnes, v tých časoch stránka Apple obsahovala tieto sekcie: Apple, Store, iReview, iTools (predchodca MobileMe), iCard, QuickTime a Support. Tu sa objavujú aj prvé náznaky vzhľadu nového operačného systému na stránke (prúžkovaný vzor), ktorý sa neskôr objavil aj v Mac OS X 10.0. Tento operačný systém bol uvedený o rok neskôr, teda v roku 2001. V tomto období taktiež Apple prestal používať dúhové logo a prešiel na červené logo.

apple2000

Obrázok bol prevzatý z www.415vince.com

Rok 2001
Apple asi už nebol spokojným s nedávno zmenením logom (červeným) tak ho znova zmenil, a tento raz na modré. Celá stránka bola situovaná do čiernych a bielych odtieňov, hlavne hlavné časti stránky.

wayback-machine-apple-2001

Obrázok bol prevzatý z www.cre8ivecommando.com

Rok 2003
Stránka sa stala menej plastická, začali sa používať hlavne kovové prvky (brúsené železo), ktoré sa objavili aj v novom operačnom systéme 10.3. Tento vývoj bol považovaný za najväčší od počiatku.

applewebsite2007

Obrázok bol prevzatý z www.atrier.com

Rok 2007

Po dlhom čase sa až v júny (červen) 2007 udiali významnejšie zmeny na stránke. Vtedy sa stránka zbavila aj prúžkovaného vzoru a udiali sa zmeny aj v prechodoch, ktoré mali jemnú sivú farbu. Operačný systém Mac OS X Leopard priniesol výraznejšie zmeny v vzhľade po svojom uvedení v októbri (říjen). Za sebou zanechal prúžkovaný vzor a začal sa orientovať iným smerom – jednoduchým hliníkovým vzhľadom.

applewebsite2007

Obrázok bol prevzatý z www.atrier.com

Rok 2011
Prebehla zmena stránky, hlavná horná lišta sa zmenila zo šedej na čiernu. Môže to, ale aj nemusí naznačovať vzhľad Liona, ktorého uvedenie je predpokladané v lete. Z časti nám nový vzhľad môžu prezrádzať aj nové alebo nedávno aktualizované aplikácie od Apple, ako sú iTunes, Mac Store alebo nový iLife. Akých noviniek v vzhľade sa presne dočkáme, môžeme len polemizovať. Čo si myslíte vy že bude nové? A čo by ste pre zmenu privítali v Lione?

Lion

Na tému upozornil server macblog.sk

Dnes nejčtenější

.