Zavřít reklamu

Vláda USA sa v týchto dňoch rozhodla dať zbohom internetovej neutralite. To samozrejme pobúrilo množstvo technologických spoločností, ktoré na protest spísali otvorený list a žiadajú kongres, aby svoje kroky zrušil. Čo ale prekvapilo zahraničné médiá je fakt, že Apple sa pod tento list odmietol podpísať a doteraz sa nevyjadril, prečo mu „nezáleží“ na neutralite internetu. Pod list sa podpísalo viac ako 50 spoločností na čele s Google, Amazonom, Facebookom, Microsoftom, Netflixom a Twitterom.

Kontroverzný návrh kongresu umožňuje poskytovateľom internetu celkom legálne žiadať od užívateľov vyššie poplatky, ak si chcú u poskytovateľov zabezpečiť vyššiu prioritu oproti ostatným užívateľom. Vo svojej podstate by tak zákon diskriminoval užívateľov internetu z technického aj finančného hľadiska a je preto zvláštne, že sa Apple odmietol podpísať pod list, ktorý bojuje proti novému zákonu. Apple totiž pravidelne vyhlasuje, že odmieta akúkoľvek formu diskriminácie užívateľov a pracovníkov a bojuje proti nej. Pod list sa rovnako odmietli podpísať poskytovatelia internetových služieb, čo je ale pravdepodobne odôvodnené tým, že schválenie zákona by pre nich mohlo znamenať vyššie zisky.

Pod list sa celkovo podpísali mnohí technologickí giganti z USA, ktorí vo svojom liste vyhlasujú, že diskriminácia naruší neutralitu internetu a zabráni ďalším inováciám. Spoločnosti tvrdia, že za posledných 20 rokov americké spoločnosti vytvorili množstvo internetových aplikácií a služieb, ktoré sú dnes využívané miliardami ľudí po celom svete a bez akejkoľvek diskriminácie zvýšili informačnú hodnotu internetu, majú veľký vplyv na ekonomiku a spravili z internetových spoločností technologických lídrov. Zákon rovnako umožňuje poskytovateľom internetu zaútočiť aj na internetové spoločnosti, nie len na užívateľov. Spoločnosti sa zároveň odvolávajú, že súčasné zákony by mali chrániť užívateľov a nie ich obmedzovať.

net neutrality
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.