Zavřít reklamu

EA Games
Asi každý z nás někdy někde musí dlouho na cokoli čekat, a právě pro tyto případy byly vynalezeny mobilní telefony, na kterých je možnost hrát hry s o něco větším zážitkem, než Java hry na staré Nokii. Výborným nástrojem je bezesporu iPhone. A na hry, které Vám můžou zpříjemnit čekání, se nyní podíváme. Do dnešní recenze jsem vybral dvě placené hry sportovního žánru od vývojářské firmy Electronic Arts.

Need for Speed: Shift

Electronic Arts je již mnoho let známá svými herními produkty na počítače a další zařízení, jako jsou, např. konzole. Nyní pro Vás ovšem připravili mobilní verzi neuvěřitelně úspěšné série Need For Speed, kterou Vám asi nemusím dlouze představovat, proto se pustíme rovnou do popisu hry pro iPhone.

Ovládání

Je jedním slovem: Chytlavé! Ovšem pozor. Zde může nastat malá komplikace. Hra, respektive jízda se totiž ovládá akcelerometrem, což znamená, že pro zatáčení musíte točit celým iPhonem. Toto jednání může u některých lidí v okolí vzbudit dojem, že jste úplní blázni. Na druhou stranu je ovládání pohodlné a pochopíte ho ve vteřině. Auto samo zrychluje a pro brždění se dotknete obrazovky na jakémkoli místě. Pro změnu pohledu stiskněte tlačítko s malou kamerou na ikonce. Chcete-li hru pozastavit, táhněte dvěma prsty po obrazovce směrem dolů.

V nastavení je možnost omezit pomoc při jízdě na manuální převodovku, ukazatele nejideálnější stopy, pomocníka při řízení a automatické dobržďování do zatáček. V Custom módu si je můžete libovolně nakombinovat. Nechybí ani nastavení citlivosti akcelerometru, zvuků, hudby, jednotek rychlosti, ukazatele pořadí a času a samozřejmě jazyka.

Fyzika, grafika a zvuk

Fyzika nebyla vždy nejsilnější stránkou NFS série a jinak tomu není ani u mobilní verze. Nemůžeme čekat ani výraznou deformaci vozidla, a to z důvodů grafické náročnosti. Ovšem o to nám zde nejde. Jde o to si zazávodit a zabít čas.

Grafika je perfektní, pohybujeme-li se relacích pro mobilní zařízení. Můžeme pozorovat slušné vykreslování textur, odlesků a i okolní krajiny.

Zvuk je naopak u této hry skvělý. Předpokládám, že při hraní někde v tramvaji nebo na úřadě použijete sluchátka, a tím Vás hra do sebe úplně vtáhne, a taky se klidně může stát, že přejedete zastávku nebo, že Vás lidé začnou ve frontě předbíhat.

Hratelnost

Hratelnost je jednou z nadprůměrných stránek hry. Bohužel po čase se přistihnete u myšlenky: „Tudy už jsem jel…“. Hra sice nabízí možnost tuningu auta, odemykání nových tratí a typů závodů, ovšem tohle mě před stereotypem neuchránilo. Určitě příjemná změna čeká na příznvce multiplayer módu, který jsem bohužel němel možnost zkusit.

Ze začátku se určitě budete skvěle bavit a Váš postup hrou bude obrovský, ale po delší době hraní zevšední. Hrát však několik hodin v kuse přeci není cílem těchto her. Cílem je, zabavit Vás na malou chvíli, než budete mít na práci něco užitečnějšího. A o to tady jde.

Shrnutí

Need For Speed: Shift je jedna ze skvělých her, kterých v App Storu zase tolik není. Jedinou překážkou může být cena, která je vyčíslena na 5,49 €, což je asi 140,- Kč. I přesto ji vřele doporučuji.

IMG_0322
IMG_0321

Fifa World Cup™

Druhou hrou je Fifa World Cup™, která je speciálně připravena k nadcházejícímu Mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice.

Po spuštění hry si vyberete mód, kterým chcete hrát. Kick Off slouží k rychlému zahájení zápasu, Fifa World Cup™ zahájí mistrovství světa přímo ve Vašem telefonu, s Penalty Shoot-Out si vyzkoušíte, jaké je to kopat penaltu, Captain Your Country je mód, pomocí kterého ovládáte pouze jednoho hráče (kapitána), který má za úkol vyhrát celý šampionát a v neposlední řadě je zde možnost hry více hráčů.

Ovládání

Na ovládání si zvyknete rychle, protože jednotlivá tlačítka jsou popsaná a po několika odehraných poločasech už budete prsty pokládat na obrazovku zcela automaticky. Líbí se mi možnost vybírat si hráče přímo klepnutím na něj. To velice zpřehledňuje a zpřesňuje vaši hru.

Grafika a zvuk

Grafika je dobrá a odpovídá výkonu starších iPhonů a iPod Touchů. Ochozy jsou vykreslovány spíše sporadicky, naproti tomu je pohyb hráčů velmi plynulý. Zvuk je reprezentován šumem diváků, kteří někdy řvou úpně nesmyslně, to se mi stalo ovšem pouze několikrát. Zvuk nijak neruší a je příjemnou kulisou pro slušnou grafiku.

Hratelnost

Nedá se řáct, že by mě Fifa World Cup™ chytla o něco více, než Need For Speed: Shift, ale vydržel jsem u ní více času. Kdo ví, čí to je, ale hra se skvěle ovládá a tím pádem se i dobře dávají góly, které jsou asi pro m větším úspěchem než být první v závodě. Co mě možná trocho štvalo, byla přísnost rozhodčího, který neznal slitování a klidně mi červenými kartami vyhodil 3 hráče za úplně nevinné skluzy.

Shrnutí

Fifa World Cup™ by neměla chybět v iPhonu nebo iPodu Touch žádnému fotbalovému fanouškovi, který se již těší na letní šampionát v Africe. Pro českého diváka možná nebude mistrovství taková událost, vzhledem k tomu, že jsme se tam neprobojovali, ale pro Applisty je to určitě skvělá hra, která dokáže zaměstnat hráče na nemálo hodin. Cena Fifa World Cup™ je shodná s senou NFS, tudíž 5,49 €, asi 140,- Kč.

FifaFifaFifa

Dnes nejčtenější

.