Zavřít reklamu

iOS 9Apple včera ve večerních hodinách vydal nový mobilní operační systém iOS 9 určený pro všechna zařízení, na které bylo doposud možné nainstalovat iOS 8. Pokud jste si iOS 9 vyzkoušeli, ale nevyhovuje vám nebo prostě jen prozatím chcete přejít zase zpět,tak nabízíme podrobný návod, jak toho docílit a nainstalovat zpět iOS 8.4.1. Jen hned na začátek upozorním, že nemůžeme garantovat, jak dlouho bude návod fungovat, jelikož se může hodně brzy stát, že Apple přestane podepisovat iOS 8.4.1 a už nebude cesty zpět.

Ještě, než začnete cokoli dělat, zazálohujte si všechny kontakty, kalendář, připomínky a další na iCloud. Pokud vytvoříte zálohu přes iTunes na iOS 9, tak vám pravděpodobně na iOS 8.4.1 nepůjde obnovit, jelikož byla vytvořena na vyšší verzi systému.

1. Z této stránky si stáhněte iOS 9 pro své zařízení
2. Mezitím připojte telefon pomocí USB kabelu k PC nebo Macu
3. Jakmile se iOS 9 stáhne, tak otevřete iTunes, klikněte nahoře na zařízení, podržte CMD (na Windows SHIFT) a při držení klikněte na Obnovit iPhone…
4. Vyhledejte stažený soubor s iOS 8.4.1, označte ho a dejte Vybrat
5. Proklikejte se instrukcemi na obrazovce a poté již začne instalace samotného systému

Po dokončení instalace si už nastavíte své iOS zařízení jako by bylo nové a musíte se přihlásit ke svému iCloud účtu, ke kterému bylo zařízení přihlášené i předtím. Po přihlášení si už navolíte další možnosti a všechny kontakty, kalendáře a podobně by se vám měli obnovit zpět do zařízení s iOS 8.4.1.

Pokud chcete mít opravdovou jistotu, můžete provést tzv. čistou instalaci systému, která se provádí jedním ze dvou níže uvedených způsobů. Je sice o něco složitější, ale máte větší jistotu, že vše bude fungovat tak, jak má.

From iOS 9 to iOS 8

Recovery režim
Recovery mód umožňuje přehrát nainstalovanou verzi nějakou jinou. Recovery režim v mnoha situacích postačí, ale osobně jsem se setkal s tím, že některé problémy přetrvávají i přehrání iOS právě při zvolení recovery. Jednalo se však o problémy spojené s iOS 9, když jsem se snažil nainstalovat čistou instalaci iOS 9, abych odstranil některé problémy, které jiní uživatelé neměli. Při zvolení DFU režimu (uveden níže), se mi všechny problémy vyřešily. Nicméně pro downgrade na iOS 8.4.1 Recovery režim postačí.

1. Spusťte na svém PC nebo Macu iTunes
2. Zastrčte kabel od iPhonu nebo iPadu do USB v počítači, ale zařízení ke kabelu ještě nepřipojujte
3. Vypněte své iOS zařízení
4. Stiskněte Home tlačítko a během držení připojte kabel k zařízení
5. Stále držte Home tlačítko, dokud se na iPhonu neobjeví logo iTunes společně s obrázkem kabelu
6. V iTunes se vám objeví následující okno

Snímek obrazovky 2015-07-26 v 14.28.25

Podržte CMD (na Windows SHIFT) a klikněte na Obnovit iPhone… Vyberte staženou verzi pro vaše iOS zařízení a 2x na ní poklikejte nebo klikněte dole na Vybrat. Instalace opět automaticky začne. Poté už zařízení nastavíte podle svého. Podrobněji vše můžete vidět níže u návodu ohledně DFU režimu.

DFU režim
DFU (Direct Firmware Upgrade) je režim při kterém se na vaší obrazovce neobjeví žádné logo. Pomocí DFU obnovíte iPhone do čistého stavu a podle mého názoru se jedná o nejčistší instalaci iOS, kterou můžete provést. DFU se dříve používalo zejména při odstraňování chyb spojených s nefunkční GPS. Nyní může odstranit některé problémy například s rychlým vybíjením baterie nebo podobně. V počátcích iOS (iPhone OS) se DFU režim používal také k přechodu na starší verzi systému nebo k nainstalování upravené verze. Nicméně to Apple po chvíli zatrhnul a vracet se zpět už takto jednoduše nejde.

1. Připojte své iOS zařízení k počítači
2. Spusťte na svém PC nebo Macu iTunes
2. Vypněte iOS zařízení
3. Podržte 3s tlačítko pro vypnutí/zapnutí zařízení
4. Do toho (po 3s) zmáčkněte Home tlačítko a obě držte 10s
5. Uvolněte Power tlačítko a dále držte Home tlačítko přibližně dalších 10s
6. Po chvíli se zařízení přepne do DFU režimu a na Macu začne iTunes skákat. Objeví se následující hláška.

Snímek obrazovky 2015-07-26 v 13.12.25

Podržte CMD (na Windows SHIFT) a klikněte na Obnovit iPhone… Vyberte staženou verzi pro vaše iOS zařízení a 2x na ní poklikejte nebo klikněte dole na Vybrat. Jakmile se iOS začne se instalovat, tak se na iPhonu objeví logo Applu a ukáže se indikátor procesu zpracování. V iTunes pak můžete vidět, co se přesně v danou chvíli děje.

Dnes nejčtenější

.