Zavřít reklamu

Siri s podporou AI

Podle řady spekulací – i podle vyjádření svého vlastního vedení – se Apple chystá v operačním systému iOS 18 výrazně rozšířit umělou inteligenci a je pravděpodobné, že jedním z hlavních příjemců bude Siri. Bylo by to rozhodně potřeba, protože ve světle konkurenčních AI nástrojů vypadá Siri ve své současné podobě neuvěřitelně zastarale. Siri s podporou AI by mohla umožnit přirozenější a plynulejší konverzaci a také provádět mnohem složitější úkoly, než jen něco vygooglit nebo zapnout chytrá světla.

Generativní AI

Umělá inteligence by v iOS 18 měla působit i mimo oblast Siri. Apple podle svých vlastních slov usilovně pracuje na vývoji umělé inteligence. Nová generace čipu A18, která je plánována pro modely iPhone 16 Pro, by mohla být vybavena vylepšeným Neural Engine s vyšším počtem jader, což by mohlo umožnit zvýšit výkon umělé inteligence a strojového učení. Apple také pracuje na aktualizované verzi Xcode, která bude obsahovat nástroj AI pro předvídání a dokončování bloků kódu, což vývojářům umožní zefektivnit proces tvorby aplikací. Cupertinská společnost údajně také vyhodnocuje kód generovaný umělou inteligencí pro testování aplikací, přičemž funkce AI mají být zahrnuty do Xcode.

RCS

Společnost Apple by měla možná ještě v průběhu tohoto roku přijmout standard Rich Communication Services (RCS) jako alternativu k SMS/MMS. iMessage pro konverzaci mezi iPhony nikam nezmizí, ale RCS zlepší konverzaci mezi iPhonem a Androidem nesčetnými způsoby. Při odesílání fotografií a videí uživatelům systému Android z iPhonu již nebude docházet k chybám a skupinové chaty budou mít lepší výkon. Přibudou také funkce, jako jsou reakce na emoji napříč platformami, potvrzení o přečtení a indikátory psaní v reálném čase.

Nové funkce Zpřístupnění

Apple podle dostupných spekulací také pracuje na nových funkcích zpřístupnění pro operační systémy iOS 18 a macOS 15. Funkce adaptivních hlasových zkratek umožní uživatelům vytvořit vlastní frázi a poté vybrat nastavení přístupnosti, které se s touto frází propojí. Vyslovení fráze pak aktivuje danou možnost přístupnosti. Uživatelé budou moci přepínat funkce přístupnosti, jako je VoiceOver, Hlasové ovládání, Přiblížení a další.

Vylepšení pro AirPods Pro

Očekává se, že s uvedením operačního systému iOS 18 získají sluchátka AirPods Pro nový „režim naslouchátka“. Zatímco původně se o této funkci hovořilo až u nové generace AirPods Pro, nyní prý Apple plánuje zavést její podporu prostřednictvím aktualizace softwaru. Apple již má funkci Conversation Boost pro zvýšení hlasitosti a srozumitelnosti lidí přímo před uživatelem, takže v tuto chvíli zatím není jasné, co bude režim naslouchátka dělat jinak. Apple nemůže AirPods Pro prodávat jako sluchátka nabízející pomoc pro osoby se sluchovým postižením, ale Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil volně prodejná sluchadla určená pro zákazníky bez sluchového handicapu.

Dnes nejčtenější

.