Zavřít reklamu

Je docela pravděpodobné, že stejně jako mnoha dalším uživatelům, vám Mapy Google slouží třeba k navigaci při jízdě, plánování trasy výletu či k prohlédnutí okolí cíle cesty přes Street View. Tento nástroj toho však nabízí ještě mnohem více. Dokáže pomoci najít restauraci, když člověku mimo domov kručí v žaludku, určit místa dostupná pro vozíčkáře, vyhnout se husté dopravě a mnoho dalších věcí, které vám umožní využít tuto platformu co nejlépe. V následujících odstavcích shrnujeme několik nastavení a triků Map Google, o kterých možná nevíte a můžete tak jimi rozšířit své znalosti.

Nalezení čerpací nebo dobíjecí stanice a restaurace

Potřebujete natankovat plnou nádrž, dobít svůj elektromobil nebo občerstvit tělo? Pro tyto účely se nemusíte obtěžovat otevíráním webového prohlížeče a specifikováním vyhledávání. Mapy Google umí tyto (a další) orientační body automaticky označit na mapě. Stačí klepnout na tlačítko „Čerpací stanice“ nebo „Restaurace“ v horní části domovské obrazovky. Na mapě se zobrazí nejen příslušné špendlíky, ale také seznam míst, jejich hodnocení a všechny klíčové informace o nich.

Pakliže jste majiteli EV, stačí v „Nastavení“ aplikace, pod „Navigace“ vstoupit do nabídky „Typ motoru“ a změnit jej například z „Benzín“ na „Elektro“. Poté uvidíte jako první pod polem „Vyhledat“ položku „Nabíjecí stanice“.

Vyhledání dalších míst a služeb

Kromě již jmenovaných si v horní části rozhraní můžete všimnout také tlačítek pro vyhledávání polohy obchodů s potravinami, bankomatů, hotelů, lékáren, nákupních center a dalších míst rozdělených podle kategorií, s jejichž pomocí zjištění, kde se nachází nejbližší park, posilovna nebo muzeum nic nestojí v cestě.

Sdílení polohy s blízkými

Chystáte se na víkendový výlet a chcete se ujistit, že vás v obavách o bezpečnost, budou moci sledovat úzkostliví rodiče nebo někdo z důvěryhodných přátel? Mapy umožňují sdílet vaši polohu, přičemž je dokonce možné přizpůsobit dobu, po kterou budou tyto údaje k dispozici, abyste si tak zachovali rozumnou dávku soukromí.

Chcete-li takto zajistit, aby se o vás vaši blízcí nemuseli strachovat, klepněte na ikonu svého účtu a poté na „Sdílení polohy“. Na následující obrazovce své rozhodnutí potvrďte skrze tlačítko „Sdílet polohu“ a pak pomocí „-“ a „+“ určete dobu, po kterou budou mít vybraní lidé možnost vidět, kde se nacházíte. Jako užitečné se může ukázat též to, že tyto informace lze zpřístupnit také v aplikacích třetích stran, jako je Facebook Messenger, WhatsApp a další.

Vyhledání spojení veřejnou dopravou

Najít nejbližší způsob dopravy v nové lokalitě, bez ohledu na to, zda jím je autobus, tramvaj nebo vlak, může být obtížné, takže se za takových okolností pomoc Map Google hodí. Ty nalezení citelně usnadňují, pro přehled o spojení je potřeba jen přejít na ikonu „Vrstvy“ a vybrat v oddílu Podrobnosti o mapě „Veřejná doprava“, čímž se zobrazí všechny dostupné možnosti ve vašem okolí.

Kontrola kvality ovzduší v dané lokalitě

Máte jakékoli zdravotní potíže, pro které je pro vás důležité dozvědět se informace o kvalitě vzduchu v dané lokalitě, nebo vás to zkrátka jen zajímá, než vyrazíte ven? Žádný problém. Otevřete Mapy Google, opět se zaměřte na ikonu „Vrstvy“ a klepnutím na „Kvalita vzduchu“ zobrazte aktuální stav. Dočkáte se barevného odlišení od zelené představující dobré podmínky přes žlutou reprezentující přiměřenou úroveň znečištění až po fialovou znamenající mimořádně špatnou situaci.

Zjištění, zda se ve vybraném okolí nevyskytují lesní požáry

V souvislosti s klimatickými změnami se počasí stává stále méně předvídatelným, pročež přírodní jevy, jakými jsou rozsáhlé požáry, tornáda a podobně, jejichž výskyt byl často spojen s vybranými územími, se nyní rozšiřuje i na místa, kde to dříve nebylo zvykem. Chcete-li se ujistit, že vybraná lokalita nepředstavuje hrozbu, místo mnohdy komplikovaného vyhledávání napříč weby, nahlédněte do Map Google a zjistěte, zda se v blízkosti nešíří tento nebezpečný živel. Poslouží k tomu i tentokrát ikona „Vrstvy“. Po klepnutí na ni se objeví již několikrát zmíněná nabídka, v níž se nachází také „Požáry“. Následně mapa zobrazí konkrétní polohu spolu s ikonou plamínku a červeným zvýrazněním zasažené oblasti, pakliže někde v okolí hoří.

Pomoc při nejasnostech ohledně místa parkování

U nákupních center nebo v podstatě na jakémkoli jiném velkém parkovišti se vám může hodit pomocná ruka, abyste si vzpomněli, kde vlastně se svým vozem stojíte. Aplikace Mapy Google dokáže být možná právě tím řešením, které jste pro tyto účely hledali. Před odchodem od auta klepněte na modrou tečku a ve zobrazené nabídce se posuňte mírně vlevo, abyste tak mohli nastavit výběrem „Uložit parkovací místo“ bod, kde se se svým dopravním prostředkem později shledáte.

Vědění, jakou vytíženost dopravy očekávat

Zarezervovali jste si chatu na víkend a nejste si jistí, zda bude provoz cestou přetížený, což může značně narušit časový plán příjezdu a překazit předání klíčů? Zjistěte, jaká je obvyklá situace, pomocí dopravních údajů od společnosti Google. Zadejte výchozí polohu a cíl cesty. Poté nezapomeňte vybrat typ dopravy, pravděpodobně jím bude automobil reprezentovaný patřičnou ikonou. Následně se znovu zaměřte na „Vrstvy“, kde zvolíte položku „Provoz“, s níž snadno zjistíte, kde a kdy je pravděpodobnost výskytu problémů největší. Přes tlačítko „Kroky“ si ve spodní části lze nastavit čas příjezdu a dokonce naplánovat budík, abyste vzhledem k okolnostem vyrazili dostatečně brzy a zácpám se tak vyhnuli.

Zobrazování míst přístupných pro vozíčkáře změnou nastavení

Zjistěte, zda jsou podnik či organizace bezbariérové, ještě než se do nich vydáte. I zde dokáže být aplikace Mapy Google nápomocná. Prvním krokem je klepnutí na ikonu účtu, poté je třeba skrolovat o něco níže k „Nastavení“ a dále k položce „Přístupnost“, kde přepnutím tlačítka do polohy zapnuto docílíte zobrazování informací o přístupnosti budovy, pakliže jsou k dispozici.

Vyhledání prakticky čehokoli a kdekoli

Jak jsme již zmínili, Mapy Google dokáží na základě polohy vyhledat restauraci, kavárnu nebo potraviny v bezprostředním okolí. Totéž a mnohem víc je ovšem možné i pro destinace stovky či tisíce kilometrů daleko. Rozhodně to stojí za vyzkoušení. Otestujte vyhledání typu „útulné restaurace ZOO Brno“, „pizzerie v centru Paříže“ nebo „čajovna Český Krumlov“ a uvidíte sami.

Můžete si tak naplánovat dokonalý večer se svojí drahou polovičkou nebo ji překvapit nečekaným výletem do přírody. Chcete-li mít navíc jistotu, že vaše plány nebudou předčasně odhaleny, před zahájením průzkumu možností klepněte na ikonu svého uživatelského jména v pravém rohu a v objevivším se menu vyberte „Zapnout anonymní režim“.

Dnes nejčtenější

.