Zavřít reklamu

Letiště

Na letištích jsou k dispozici nabíjecí stanice a místa, kde si můžete telefon nechat nabít. Vypadá to lákavě, stále se ale jedná o neznámá zařízení. Odborníci na bezpečnost udávají, že místa, na kterých lidé nepřemýšlí o zabezpečení svých zařízení nebo třeba spěchají, jsou potenciálními terči případných útoků, kdy je možné například přes speciálně upravený USB port získat přístup k citlivým údajům. Řešením může být vlastní zástrčka a vlastní kabel.

Nádraží

Konfigurace portů USB za účelem získávání dat z telefonů osob, které používají porty USB k nabíjení svých telefonů, je známá jako „juice jacking“. Pachatel může například zřídit bezplatnou nabíjecí stanici na autobusovém nebo vlakovém nádraží. Když lidé připojí své telefony do portu USB, jejich telefon se nabije, ale zároveň se zkopírují jejich citlivá data. I zde se jako řešení jeví nošení vlastních adaptérů i kabelů a nabíjení prostřednictvím veřejných elektrických zásuvek, nikoliv USB portů.

Hotely

Port USB na budíku na hotelovém nočním stolku se může zdát praktický. Také tato USB zařízení lze ale teoreticky zneužít buďto k odcizení dat, nebo k instalaci případného škodlivého softwaru na váš iPhone. Pravděpodobnost je sice relativně nízká, ale vyplatí se rozhodně neriskovat.

Sdílené vozy

Veřejné porty USB pro nabíjení dnes najdete všude, včetně sdílených aut. Místo používání veřejného portu USB však doporučuje používat adaptér s elektrickou zásuvkou a investovat do přenosné nabíječky. Téma možného zneužití veřejně dostupných USB portů se naším dnešním článkem táhne jako červená nit, a zmíněné riziko se vztahuje samozřejmě i na USB porty ve sdílených vozech.

Turistické atrakce

Když na rodinné dovolené zjistíte, že vašemu telefonu dochází energie, může být lákavé připojit se k veřejnému kiosku, který je často dostupný u turistických atrakcí. I když se to na první pohled může zdát přehnané, rozhodně nejde o nereálný scénář. Připojení k těmto veřejným zařízením však může přinášet nebezpečí, nejen co se týče bezpečnosti vašeho zařízení, ale může to dokonce umožnit někomu na dálku ovládat váš fotoaparát nebo mikrofon.

Nákupní centra

Potíže se mohou vyskytnout i při využívání veřejného kiosku k nabíjení zařízení v rámci obchodního centra. Nabíjecí USB rozbočovač může být připojen k telefonu a následně přenášet informace, jako jsou seznamy kontaktů, e-mailové a textové zprávy, hlasová pošta, obrázky a videa. V extrémních případech může dojít až ke kopírování hesel, bankovních údajů, osobních kontaktů a dalších dat uložených v paměti telefonu. Tato veřejná USB rozbočovací zařízení mohou též sloužit k přenosu škodlivého softwaru, například malwaru, do vašeho iPhonu.

osoba nabiji baterii iphone

Knihovny

Knihovna se může zdát jako bezpečný prostor, ale přesto byste se i zde měli vyvarovat připojování mobilních zařízení do všech portů USB, které byly mimo vaši kontrolu. Neexistuje způsob, jak zjistit, zda veřejné nabíjecí stanice nebyly nějakým způsobem kompromitovány, takže je prostě lepší být v bezpečí, než litovat.

Kavárny

Odborníci na kybernetickou bezpečnost varují, že zločinci instalují skryté škodlivé nástroje také mezi porty USB a zdroje napájení v kavárnách, na letištích, v saloncích a na dalších veřejných místech. V cukrárně v Horní Dolní vám pravděpodobně nic nehrozí, ve větší frekventované kavárně v centru turisticky atraktivního města byste se ale raději měli mít více na pozoru.

Dnes nejčtenější

.