Zavřít reklamu

Generálnímu řediteli a zakladateli společnosti Spotify Danielu Ekovi není cizí kritizovat Apple a App Store před každým, kdo je ochoten poslouchat. Tentokrát Ek v deníku Daily Mail zveřejnil nový článek, ve kterém se objevuje zatím nejostřejší kritika směřující do Cupertina. Ek tvrdí, že by v roce 2023 Spotify spustit nemohl, protože „Apple je překážkou inovací“.

Článek v deníku Daily Mail vychází v době, kdy Ek objíždí lokality ve Velké Británii a lobbuje zde za přijetí zákona o digitálních trzích, hospodářské soutěži a spotřebitelích. Návrh zákona, který v současné době projednává parlament, by mohl donutit společnost Apple provést významné změny v App Store.

Ek své sdělení tentokrát zahajuje vzpomínkou na první dny spuštění Spotify před 15 lety ve Spojeném království: „Zřetelně si vzpomínám, jak jsem seděl v naší provizorní londýnské kanceláři, když jsme službu poprvé spustili. První údaje, které přicházely, ukazovaly, že posluchači se nemohou nabažit britských Coldplay. Jen o několik měsíců později se kapela stala prvním britským umělcem, který dosáhl více než 1 milionu měsíčních streamů.“

Pak se však zakladatel Spotify rychle posouvá do současnosti. Podle Eka se prostředí od té doby značně změnilo a moc se „soustředila v rukou několika vyvolených, což podkopává původní příslib internetu jako otevřené, demokratické platformy“.

Daniel Ek Spotify Daliy Mail

Svůj postoj Ek dále rozvádí: „Apple a Google nejsou jen hráči, ale i tvůrci pravidel a strážci mobilního internetu, kteří kontrolují, jak více než pět miliard globálních spotřebitelů komunikuje online.“ V zápětí k tomu dodává: „Nemusí to tak být. Z Westminsteru může vzejít řešení, které by mohlo změnit trajektorii země, kterou jsem dlouho obdivoval.“

Dle očekávání Ek vykresluje Apple jako jednoho z těch ultramocných hráčů a rovnou nastiňuje tři způsoby, jak může situaci řešit. „Není to složitý problém a naše požadavky na Apple jsou jednoduché,“ říká. Požadavky jsou následující:

  1. Odstraňte daň a hrajte fér. Spotify musí platit 30 % za každého nového předplatitele, který se chce zaregistrovat přes App Store, což Apple Music dělat nemusí a nám to znemožňuje být vůči službě Applu cenově konkurenceschopní. Na každém kroku Apple straní své vlastní službě.
  2. Eventuálně umožněte jiné obchody s aplikacemi nebo alternativní způsoby stahování, které už na počítačích Apple existují a my zde nejsme rukojmími zmíněného 30% poplatku. Nabídka jiných platebních metod by učinila trh skutečně konkurenceschopným.
  3. Umožněte společnosti Spotify informovat zákazníky o levnějších alternativách, klíčových aktualizacích nebo nových nabídkách, které by mohli využít uvnitř naší aplikace.

Tyto argumenty nejsou ničím, co bychom od Eka již dříve neslyšeli. Společnost Apple samozřejmě vyjádřila svůj nesouhlas s návrhem zákona o digitálních trzích, hospodářské soutěži a spotřebitelích ve Spojeném království i s podobnými právními předpisy, jako je zákon o digitálních trzích v EU. Cupertinský gigant je obviňuje z toho, že jsou „proti inovacím“ a vystavují uživatele obavám o soukromí a bezpečnost.

S jakou odezvou se setká křížové tažení Daniela Eka u britské veřejnosti i zákonodárců ukáže čas.

Dnes nejčtenější

.