Zavřít reklamu

Společnost Allstate Protection Plans, která se zabývá pojištěním elektronických zařízení, se dnes podělila o výsledky jednoho ze svých každoročních testů odolonsti. Tentokrát se jí podařilo v rámci náročných testů rozbít některé z nejdražších smartphonů na trhu včetně iPhonu 15 Pro Max.

Testů, zahrnujících ponoření a pády, se zúčastnily smartphony iPhone 15 Pro Max, Samsung Galaxy S23 Ultra, Samsung Galaxy Z Fold5 a Google Pixel Fold. Jedná se o nejdražší varianty smartphonů od společností Apple, Google a Samsung, a všechny tyto telefony jsou vyrobeny ze skla.
Při těchto testech společnost Allstate ponořila každý smartphone na 30 minut do vody a poté je upustila na chodník z výšky šesti stop pomocí přístroje, který je upustil ze stejné výšky a pod stejným úhlem.

Protože všechny tyto smartphony mají slušnou odolnost proti vodě, fungovaly po testu ponoření dobře, ale sklo a betonový chodník si příliš dobře nerozumí, takže žádný smartphone nedopadl v testu pádu dobře. Při testu pádu přední stranou dolů se iPhone 15 Pro Max při prvním pádu roztříštil a byl nepoužitelný, po pádu se objevily také úlomky vyvýšeného a uvolněného skla. Totéž se stalo se Samsungem Galaxy S23.

Modely Z Fold5 a Google Pixel Fold vydržely dva pády displejem dolů, při kterých utrpěly poškození rámu, promáčknutí displeje a oděrky, což společnost Allstate přičítá zvýšenému okraji kolem vnitřního okraje každého displeje. Obrazovkou se v tomto případě rozumí hlavní obrazovka viditelná po otevření zařízení. Když oba smartphony spadly na zavřené vnější displeje, oba se rozbily.

Při testech pádu zadní stranou dolů se iPhone 15 Pro Max i Samsung Galaxy S23 Ultra okamžitě roztříštily. iPhone 15 Pro Max zůstal funkční, ale dva z fotoaparátů přestaly fungovat kvůli poškození skla fotoaparátu. Společnost Allstate Protection Plans provádí tyto testy již několik let na každé generaci iPhonů a navzdory vylepšení skel společností Apple nedošlo k výraznému zlepšení. Apple používá pevnější zadní sklo a materiál s názvem Ceramic Shield pro přední stranu, ale sklo je zkrátka sklo, a i nadále se rozbíjí.

Testy pádu jsou proměnlivé a výsledky závisí na úhlu, pod kterým smartphone náhodou spadne, materiálu, na který dopadne, rychlosti pádu a dalších parametrech. I když společnost Allstate Protection Plans používá pro své testy stejné proměnné, vždy je zde jistý prvek nepředvídatelnosti, a tyto experimenty tak neodrážejí reálné výsledky.

Dnes nejčtenější

.